Ingezonden persbericht


Nieuwsbrief Kanker in Beeld -
manifestatiespecial

De manifestatie Kanker in Beeld vindt plaats t/m 1 oktober in de Grote Kerk van Den Haag. Al ruim 4.000 mensen bezochten de indrukwekkende tentoonstelling van 170 beeldende werken door mensen geconfronteerd met kanker. Daar omheen vindt een gevarieerd programma plaats. Wekelijks laten wij u weten wat er te zien en te horen is.

Lunchlezingen

Elke werkdag gedurende de manifestatie verzorgt een prominente spreker een lunchlezing inclusief een persoonlijke rondleiding over de tentoonstelling.

Tijd: 12.30 - 13.30 uur
Plaats: Grote Kerk, Den Haag
Toegang: gratis
Lunch: Voor ¤ 9,25 staat er een bijzondere biologische lunchbag voor u klaar, inclusief vers vruchtensapje. Reserveert u de lunch s.v.p. uiterlijk twee dagen van tevoren via www.p-4.nl.

Komende week op het programma:

Maandag 21 september
Mammarosa maakt borstkanker bespreekbaar bij migrantenvrouwen Lide van der Vegt is als docent 'Nederlands als tweede taal' vertrouwd geraakt met de leef- en belevingswereld van de nieuwe Nederlanders in Den Haag. Na haar behandeling voor borstkanker verwerkte zij dit onderwerp in het lesprogramma en maakte het bespreekbaar. Lide van der Vegt, oprichter Stichting Mammarosa.

Dinsdag 22 september
Kanker kent geen kleur
Jörgen Raymann, cabaretier en televisiepresentator.

Woensdag 23 september
Adventure for life, een actieve en sportieve manier om kanker te verwerken Adventure for Life brengt (ex-)kankerpatiënten en hun naasten met elkaar in contact, onder andere in een tweejaarlijkse sponsorwandelreis. De sprekers gaan in op de reis van 2008 en de plannen voor de reis in 2010. Ank Hilderink en Andrea Kolb, Adventure for Life

Donderdag 24 september
Wat is wijs met het paleis?
Verbouwingen, restauraties, openstelling voor het publiek, nieuwe bestemmingen; Nederlandse paleizen roepen vaak discussie op. Wat is wijsheid? drs. Paul Spies, directeur Amsterdam Historisch Museum

Vrijdag 25 september
Liefde en vriendschap in kankertijd
Anne-Marie Vermaat schreef het boek 'Kale Herfst. Liefde en vriendschap in barre tijden', over de impact van kanker op partner en relaties. Een lezing over het bijstellen van afspraken, het maken van een andere relatiedefinitie en het zoeken naar eigen hulptroepen. Anne-Marie Vermaat, verliescounselor en auteur

Zondagmiddag 20 en 27 september: open podium

Aanstaande zondag vindt het eerste open podium van de manifestatie Kanker in Beeld plaats, van 14.00 - 17.00 uur. U ziet hier zang, dans, voordrachten en performances door mensen die met kanker geconfronteerd zijn. Zondag 20 september is o.a. het volgende te beleven:
* de koren 'Zingen voor je Leven' Oss, Den Haag en Amersfoort treden op;
* altvioliste Mieke Honing voert een stuk uit, opgedragen aan haar moeder;
* Joliek Sorber treedt op met zang en muziek;
* Marijke van Meel draagt voor uit het boek 'Je hebt kanker, maar je bent het niet'.

Noteer ook alvast zondag 27 september in uw agenda. Dat vindt het tweede en alweer laatste open podium plaats, met onder andere koren uit Amsterdam, Haarlem en Rotterdam, cabaret door Greetje Jansen en voordrachten uit het boek van Femke van Rossum, 'de kracht van mijn geest'.

Kijk voor het volledige programma van de open podia op de website.

Boek 'Kanker in Beeld'

Onder de indruk van de expositie? Of juist niet in staat om te komen kijken? Koop dan het boek 'Kanker in Beeld'. Het hart van het boek is een selectie van ongeveer honderd beeldende werken, die nu te zien zijn in de Grote Kerk van Den Haag. Bij de werken zijn korte, persoonlijke toelichtingen opgenomen. Verder laat de publicatie professionals aan het woord: een oncologisch chirurg, een psycholoog en een vaktherapeut beschrijven hun ervaringen met creatieve expressie. Extra aandacht wordt besteed aan de rol die creativiteit voor kinderen kan spelen. Tenslotte gaat het boek in op het korennetwerk 'Zingen voor je Leven', dat in vijf jaar tijd een stormachtige groei doormaakte. Het boek kost ¤ 17,95 en is verkrijgbaar via de boekhandels van Selexyz of (vanaf volgende week) via www.selexyz.nl.

Boeken en gedichten

Naast beeldend werk en optredens biedt de manifestatie Kanker in Beeld ook een selectie van geschreven werk. In de boeken- en informatiezaal vindt u boeken, gedichten en verhalen. De schrijvers ervan bieden hiermee een kijkje in hun zeer persoonlijke ervaringen rondom kanker. Enkele schrijvers dragen ook voor tijdens de open podia op 20 en 27 september.

Terugblik op symposium

Ruim 200 professionals uit de medische- en psychosociale oncologische zorg bezochten op donderdag 17 september het symposium 'Kanker en Creativiteit'. Medici, vaktherapeuten, wetenschappers en ervaringsdeskundigen belichtten de mogelijkheden van creatieve therapie bij kanker. Het symposium werd in het kader van de manifestatie georganiseerd door Stichting Kanker in Beeld in samenwerking met Care for cancer.

De toegevoegde waarde van creatieve therapie bij kanker werd door de sprekers vanuit zowel de medische als psychosociale professie onderschreven. Zij pleitten er bovendien voor dat creatieve therapie beter wordt geïntegreerd in het reguliere zorgaanbod. 's Middags gingen de deelnemers zelf in workshops aan de slag, waarmee men inspiratie opdeed voor het toepassen van creatieve therapie in de eigen praktijk.




Ingezonden persbericht