Ingezonden persbericht


Nr.225
Hilversum, vrijdag 18 september 2009

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 39

Ingang Oost, maandag 21 september, 19.25 uur, Nederland 1 Mevrouw Bohncke heeft de lengte van de trap verkeerd ingeschat. Ze heeft nu een zeer pijnlijke enkel. De Ambulancedienst brengt Alan Velt naar de Spoedeisende Hulp van 't Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer. Hij heeft last van hartritmestoornissen. Peter van Dam is vorige week geopereerd, loopt nu met krukken, maar kon zijn balans niet houden. De 7-jarige Luna Brai is uitgegleden en met haar kin tegen de rand van een tafel gekomen.

Het Familiediner, maandag 21 september, 22.15 uur, Nederland 1 Geesje en Marga waren echt vier handen op één buik. Echt vriendinnen door dik en dun. Met elkaar op vakantie, samen uit, en altijd lol! Maar drie jaar geleden was het ineens uit met de pret. Wat er nu precies gebeurd is, weet niemand. Geesje en Marga praten er niet over. Ook hun nichtje Mayke kan er alleen maar naar raden. Mayke hoopt dat de schoonzussen vandaag alleen een klein duwtje in de goede richting nodig hebben. En daar moet Bert voor zorgen. Hij probeert er dan ook achter te komen waarom de hechte vriendschap ineens verbroken is.

Afslag UMC Utrecht, dinsdag 22 september, 19.25 uur, Nederland 1 In Afslag UMC Utrecht doet presentator Manuel Venderbos verslag vanuit één van de grootste academische ziekenhuizen in ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. De 45-jarige Paul de Haan kreeg een half jaar geleden een herseninfarct. Oorzaak was een sterk verwijde slagader in zijn hoofd. Omdat dit zogeheten aneurysma kan gaan knappen moet Paul geopereerd worden.Via een zeer geavanceerde techniek proberen de chirurgen een levensreddende bypass in Pauls hoofd aan te leggen. Manuel loopt een dagje mee met Dieneke de Jonge. Zij volgt een opleiding tot gespecialiseerd kinderverpleegkundige en laat Manuel kennis maken met haar werk en haar patiëntjes. En Toyah van 15 komt naar de orthopediepoli. Ze heeft scoliose, haar wervelkolom groeit krom. Vandaag worden er nieuwe röntgenfoto's van Toyah's rug gemaakt en zal duidelijk worden of Toyah wel of niet geopereerd moet worden aan haar wervelkolom.

Rail Away, dinsdag 22 september, 19.55 uur, Nederland 2 Griekenland/Corinthe-Patras
Een nieuwe documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een treinreis gemaakt, waarbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere lokaties. Op het punt waar de Peloponessos en Griekenland elkaar raken ligt Korinthe. Hier komen ook oud en nieuw samen en begint de reis van 135 kilometer over smalspoor naar Patras langs groene velden, bergen, dorpjes, heel veel strand en erg blauwe golven.

De Kist, dinsdag 22 september, 20.50 uur, Nederland 2 In De Kist ontmoet presentator Herman Wegter bekende Nederlanders rondom een grafkist, zodat er een gesprek ontstaat over leven en dood. Deze week in De Kist: Marion Lutke, hét gezicht van programma's over de dood op de Nederlandse televisie. Naast Onverwacht Bezoek presenteert ze Ik Mis Je, waarin nabestaanden een herinneringsfilm over een dierbare maken, maar ook Per Ongeluk, waarin gasten dichtbij de dood zijn geweest na een verkeersongeval. Dit seizoen presenteert ze het nieuwe programma De Erfenis, waarin mensen nadenken over wat er na de dood met hun bezittingen gebeurt.

Nu is Marion zelf aan de beurt om over haar toekomstig sterven te praten. Hebben de verhalen van haar gasten haar geïnspireerd? Wanneer kwam ze in haar eigen leven met de dood in aanraking? En hoe denkt ze over een leven na dit leven? Presentator Herman Wegter ontmoet een vrouw met humor en een onuitputtelijke interesse in mensen. Ze vertelt over de sterke band met haar dochter en haar passie voor haar werk. Ook haar geloof betekent veel voor haar. Daaruit put ze troost en vindt ze zekerheid over een leven na de dood.

Tenslotte gaan Herman en Marion met de kist naar het Hollywood Forever Cemetery in Los Angeles. Daar wil ze begraven worden. Waarom? Een persoonlijk portret van een betrokken vrouw.

Jong, dinsdag 22 september, 21.42 uur, Nederland 3 Ik ben geboen in het verkeerde lichaam
Marvin (13) en Ségolène (19) zijn geboren in het verkeerde lichaam. Zo ervaren zij dat in elk geval zelf. Voor deze jonge mensen staat vast: ik wil een ander lichaam. Daarom zitten ze nu in een traject om hun lichaam te laten veranderen. Presentator Manuel Venderbos kan hier moeilijk inkomen. Daarom loopt hij een paar dagen mee in het leven van Marvin en Ségolène. Hij probeert te begrijpen hoe je tot zo'n beslissing komt en hoe je leven er dan uitziet. Hij gaat een avond stappen met Segolene en haar vriendinnen in een club vol mannen. Ségolène: "Ik zie mijzelf als een foutje in de natuur". Samen met Manuel probeert ze voor de eerste keer een bikini uit. Hoewel ze erg van zwemmen houdt is ze sinds haar keuze om als vrouw te gaan leven niet meer in een zwembad geweest. Marvin verrast Manuel tijdens een dansavond met zijn streetdance groep.

XMIX, woensdag 23 september, 13.17 uur, Nederland 3 Papegaai
Een bijzondere papegaai is gestolen. De papegaai is beroemd om zijn prachtige zangstem en hij moet zo snel mogelijk terug naar de dierentuin. De helden van XMIX komen in actie. Op hun zoektocht ontdekken ze veel vreemde dieren. XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Nederland Helpt, donderdag 24 september, 17.05 uur, Nederland 2 Hanneke van Dam
Carla van Weelie ontvangt in deze aflevering Hanneke van Dam uit Mongolie. Hanneke vertelt over de bijzondere manier waarop God haar riep naar een land waar ze nog nooit van gehoord had. Nu brengt ze daar het evangelie onder de plaatselijke bevolking, en biedt ze waar nodig hulp. Hanneke van Dam werkt al meer dan 10 jaar voor de organisatie HELP international in Mongolie. Ze is actief op het gebied van gemeenteopbouw, en heeft daarnaast verschillende hulpverleningsprojecten waaronder maaltijden voor arme kinderen.

Met Niets Begonnen, donderdag 24 september, 22.18 uur, Nederland 1 Marc Dik ontmoet kunstenaar en 'miljonair op klompen' Henk Helmantel. De tuinderszoon Helmantel ontdekt al vroeg zijn talent. Met zijn realistische stillevens schildert hij zich rijk. Hij stopt zijn geld in stenen en creëert een Middeleeuws paradijs in het Groningse land; Jaarlijks goed voor 10.000 bezoekers. Voor Helmantel zit schoonheid in de kleine dingen, maar wat betekent rijkdom dan voor hem? Marc bezoekt Helmantel in zijn atelier en ontdekt een echte Rembrandt. Samen springen ze op de brommer en bezoeken een boerderij waar de jeugdzonde van Helmantel een prominente plaats inneemt.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 25 september, 14.38 uur, Z@pp Blij water

Elly vertelt een verhaal over water waar je blij van wordt. Dat water lijkt Dop en Kurk wel wat en ze gaan op zoek. "Daar een fontein." zegt Dop. "Nee", zegt Kurk, "ik word niet blij." Een man wast zijn auto, Dop neemt een slok uit de emmer sop. "Neuh, ik word misselijk, niet blij", zegt hij. Verder zoeken.

Op een bankje zitten twee heren. Ze lachen! "Ze zijn blij", zegt Dop. En dan zien Dop en Kurk hoe de heren af en toe een slokje nemen uit een glaasje. "Wauw, zij hebben blij water!", zegt Dop. "Ja, een fles vol!", wijst Kurk. Maar is dit nou het water waar Elly over vertelde? Dop en Kurk gaan het uitproberen en nemen een slokje... en nog een slokje.. en nog één...

De Dorpsdokter, vrijdag 25 september, 19.25 uur, Nederland 1 Dokter Jan bezoekt alleenwonende boer Den Besten. En het alleen zijn valt hem zwaar. Mevrouw Brouwer vermoedt, dat haar kind oorontstekening heeft en laat het nakijken. Het blijkt echter iets heel anders te zijn. De hele familie van Toorn moet worden ingeënt voor een verre reis. Coen is onvoorzichtig geweest met een slijptol en moet worden gehecht. In dit seizoen van De Dorpsdokter volgen we vader en dochter Kruithof. Zij oefenen samen het huisartsenvak uit in hun huisartsenpraktijk in Noordeloos. De apotheek aan huis, de assistentes, de diëtist en de huisarts in opleiding komen uiteraard ook in de serie voor. De band die familie Kruithof heeft met de bevolking in Noordeloos is lang en hecht. Zo haalt Jan Kruithof inmiddels de derde generatie baby's en heeft menig patiënt die nu Marleen Kruithof als arts heeft, haar nog zien opgroeien in hun eigen dorp.

Checkpoint, zaterdag 26 september, 9.55 uur, Nederland 3 Hoe kun je zonder het gasfornuis toch een lekker eitje bakken? We gaan koken à la Checkpoint! Ook zie je met welke paraplu je het best een tropische regenbuien en een ritje in de cabrio overleeft. In de jongens/meiden-test zie je wie er het best kan besturen. Wie overleeft met de bestuurbare auto een parcours met vlammende hoepels? En wie slaagt erin zijn pallet vol zware potten te parkeren zonder dat er scherven van komen? Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Nederland Zingt, zaterdag 26 september, 18.30 uur, Nederland 2 Nederland Zingt in de St. Catharinakerk in Eindhoven. Chr. Mannenkoor Altena en Jongerenkoor Connection zullen samen met het Holland-Koor een aantal liederen uitvoeren. Het jongerenkoor Connection is bekend geworden door hun medewerking aan het programma Korenslag. Door hun mooie, natuurlijke klank kwamen zij door de voorrondes. De samenzang staat onder leiding van Jan Quintus Zwart. Hij viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum als dirigent en is onlangs koninklijk onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Blauw Bloed, zaterdag 26 september, 19.35 uur, Nederland 2 Het royaltyprogramma van de publieke omroep waarin de koningin, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en de andere leden van het koninklijk huis van dichtbij gevolgd worden. Van werkbezoeken in eigen land tot en met staatsbezoeken aan het buitenland. Verder aandacht voor de andere vorstenhuizen van Europa. Ook duikt het programma regelmatig de geschiedenis in om bijzondere gebeurtenissen van de Oranjes nog eens de revue te laten passeren. En er is speciale aandacht voor koninklijke couture en sieraden.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 27 september, 9.00 uur, Nederland 1 Dapper Joods meisje
In Jeruzalem bezoekt ds. Arie van der Veer een tentoonstelling over Anne Frank. De tentoonstelling is daar ingericht door Benjamin Philip, met een verrassende bedoeling. Benjamin (en zijn stichting Hineni) vangen jongeren op uit gebieden waar veel raketaanvallen zijn, zoals Sderot. Benjamin wil de jongeren bemoedigen en het raakt hem, dat zovelen van hen hun joodse identiteit niet meer kennen. Hij ziet een voorbeeld in Anne Frank, die ook in het Achterhuis wel gedwongen was na te denken over haar joodse achtergrond. Samen met Benjamin gaat ds. Van der Veer de straat op in Jeruzalem, op zoek naar de hedendaagse jongeren. Kennen zij de Torah nog, de wet van God die aan de joden gegeven is? Ds. Van der Veer houdt ook de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

ontopic, zondag 27 september, 23.50 uur, Nederland 3 Ontopic is hét discussieplatform waarin de ontmoeting en confrontatie van jongeren met totaal verschillende achtergronden centraal staat. Drie pittige stellingen uit de actualiteit en de Nederlandse jongerencultuur brengen wekelijks etnische, culturele en religieuze overeenkomsten aan het licht. Het ontopic-cabaretduo, of een bekende Nederlander/deskundige leidt de stellingen in. Deze week zijn de onderwerpen: Er moet een DNA database komen, Moslimscholen moeten verboden worden en De waarheid bestaat niet.

Hoedoejijdat.nu, zondag 27 september, 24.00 uur, Nederland 2 'Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: waar zijn die stoere single mannen van God? Rondkijkend in mijn omgeving is er al jaaaaaren geen leuke single man in het vizier geweest en als ik op contactsites kom, is er ook voor wat mij betreft niets interessants te vinden. Wanhopig ben ik niet en bitter zal ik ook niet worden, want ik heb het heerlijk naar mijn zin als 'zelfstandig levens-ondernemer'. Maar waar zijn toch die mannen, die stabiel en gezond in het leven staan en mijn hart willen veroveren? Durven ze niet of... zijn ze er gewoon niet meer?'

Met deze vraag van Mirjam Hoogenboezem begint Hoedoejijdat.nu. Zij is de gast van deze aflevering en hoopt hierop in het programma een antwoord te vinden. Herman Wegter gaat bij haar op bezoek en laat haar tips zien van een ervaringsdeskundige, een coach en een dominee. Naar aanleiding van een van deze tips gaat Mirjam, samen met een paar andere singles, een flirtworkshop volgen. Daar leert ze om flirtable te zijn: open te staan en in een eerste contact iets van zichzelf te laten zien. Zal dit haar helpen om een leuke stoere man te vinden? Ondertussen gaat Mirjam Bouwman de straat op met de vraag: 'Wat heb jij gedaan om een partner te vinden?'

Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu. Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!


---

Noot voor redactie,