Ingezonden persbericht

Nationaal Filmfestival voor Scholieren viert jubileum

Het Nationaal Filmfestival voor Scholieren (NFFS) viert op 21 september 2009 haar vijfde editie in Lelystad. Tijdens het NFFS kunnen scholieren tussen de 12 en 18 jaar hun zelfgemaakte films van maximaal vijftien minuten presenteren. Inzenden kan nog tot 1 juli. De winnaars mogen Nederland vertegenwoordigen tijdens het Internationale Jongeren Filmfestival 'Camera Zizanio' in Griekenland.

Ook dit jaar beoordeelt een ervaren en deskundige jury op filmgebied de deelnemende films uit acht categorieën. Deze jury bestaat uit actrice Johanna ter Steege (Guernsey, Spoorloos), regisseur Eddy Terstall (Vox Populi, Simon), regisseur Maria Peters (Afblijven, Kruimeltje) en de jonge actrice Melody Klaver (Oorlogswinter, De Hoofdprijs) en acteur Marius Gottlieb (SpangaS, Radeloos).

Tijdens de festivaldag, die alleen toegankelijk is voor scholieren en docenten, worden in het Erfgoedcentrum Nieuw Land de deelnemende films gepresenteerd en vinden er diverse workshops plaats door juryleden en een aantal professionals uit de film- en tv-wereld. 's Avonds wordt het festival feestelijk afgesloten in het Agora theater met de bekendmaking van de winnaars tijdens het slotgala. Naast de hoofdprijs, worden ook workshops tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam en het Nederlands Film Festival uitgereikt.

De organisatie achter het NFFS bestaat uit een aantal gedreven docenten uit Lelystad die jongeren wil stimuleren zelf films te maken op school. De organisatie biedt met het festival daarom dan ook een platform om de uitwisseling tussen scholieren onderling en docenten te bevorderen. En met succes: de winnaars van de 1-minuut-films van vorig jaar, Chrissie Coerman en Roelie van Beek doen ook dit jaar weer mee aan het NFFS: "Meedoen leek voor ons vorig jaar een onbereikbaar doel. We moesten onze film presenteren en heel veel andere films bekijken en beoordelen. Het was een lange, maar leuke dag! 's Avonds werden we met een bus naar de prijsuitreiking gereden, maar voor ons was het niet spannend. We dachten geen kans te hebben". In de volle zaal werd het tweetal verteld dat zij een van de winnaars waren van het bezoek aan Griekenland. "Het was geweldig met veel zon, eten en films. Dit jaar doen we weer mee, maar of we winnen weten we niet. Later proberen wij in ieder geval op de filmacademie te komen", aldus het winnende duo.

Digitale helpdesk door Martin Koolhoven
Tevens lanceerde het festival vorig jaar een digitale helpdesk. Regisseur Martin Koolhoven (Oorlogswinter) geeft gedurende het hele jaar samen met studenten van de Filmacademie en ervaren filmdocenten antwoord op vragen van de jonge filmmakers.

Wat: Nationaal Filmfestival voor Scholieren
Wanneer: maandag 21 september
Waar: Erfgoedcentrum Nieuw Land en Agora theater, Lelystad

www.nffs.nl