Live PV Demo van Oerlikon op Hamburg Show

BALZERS, Liechtenstein--(BUSINESS WIRE)-- 20090921 --

Tijdens de European Photovoltaic Solar Energy Conference in Hamburg, Duitsland, zal Oerlikon Systems een demonstratie verzorgen met kristallijne zonnecellen. Oerlikon is een toonaangevend leverancier van nanotechnologische industrie-oplossingen. De live demo van het nieuwe SOLARIS coating systeem (booth B6/26) onderstreept de groeiende populariteit van dit systeem binnen de PV-industrie.

“Op dit moment hebben we een groot aantal klanten in de hele wereld die zich kwalificeren voor processen op het SOLARIS-systeem ,” voegt Andreas Dill, Hoofd van Oerlikon Systems hieraan toe. “En de interesse voor deze markt bloeit steeds meer op.”

SOLARIS, waarvan het ontwerp lijkt op hoge doorvoer-productiesystemen die in de industrie voor optische schijven zoals DVD en Blu-ray discs wordt gebruikt, is een hoge snelheids enkele wafel-spatsysteem met een eenvoudige configuratie voor de opkomende nanotechnologie en schone energietoepassingen. Het is juist de combinatie van laag energieverbruik, klein bedekkingsgebied en hoge inzetbaarheidsduur waardoor dit systeem een ideale oplossing voor de PV-productie vormt.

Een bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit en efficiëntie van de zonnecellen

De productiekosten van de zonne-energie hangen niet alleen af van de efficiëntie van de cel maar ook van de productiviteit van het productieproces voor zonnecellen. Het systeemontwerp van SOLARIS draagt ertoe bij dat de solar industrie snel productieprocessen kan toepassen die schonere, goedkoper en betrouwbaarder zijn en de conventionele batchverwerkingsplatforms in grote mate overtreffen. Ook de combinatie van zes proceskamers, ‘enkel substraat’ behandeling, een grote variëteit aan coatingmateriaal, en hoge doorvoer – 1.200 wafels per uur – zullen de kwaliteit en doeltreffendheid van de zonnecel duidelijk verhogen, waarbij de totale productiekosten dalen.

"Als we in belangrijke mate de kosten voor zonne-energie tot het pariteitenraster willen verlagen, moeten we niet alleen de cel zelf verbeteren, maar ook opnieuw de productie aandacht geven", verklaart Andreas Dill. “De bestaande standaardproductie voor de coating van kristallijne zonnecellen zijn gebaseerd op ingewikkelde processen met hoge vereisten voor schoonhouden en manueel onderhoud. SOLARIS werkt veel doeltreffender.”

Bijvoorbeeld, kristallijne zonnecellen vereisen een antireflectieve laag aan de voorzijde en een contactlaag aan de achterzijde. Antireflectieve lagen worden gewoonlijk gecoat met PECVD processen terwijl de contactlagen aan de achterzijde gescreenprint worden; de conventionele productie-apparatuur heeft een heel groot bedekkingsgebied, moet vaak worden schoongemaakt en vereist veelvuldig onderhoud. Ook is hiervoor kostbare extra apparatuur nodig zoals wassers; de accessoires die de zonnecelproductiekosten verhogen, zijn ook duur. SOLARIS maakt gebruik van een schoon PVD-proces en hier zijn geen broeikasgassen of andere apparatuur voor nodig.

Oerlikon – maakt speerpunttechnologie mogelijk

Oerlikon (SIX: OERL) is een van 's werelds toonaangevende, internationale groepen in de high-tech industrie die zich in de machinebouw en constructie van productie-eenheden specialiseert. Het bedrijf is leider op het gebied van industriële oplossingen en innovatieve technologieën voor de textielindustrie, systemen voor dunne laag zonne-energie en dunne laag coating, alsmede aandrijf-, precisie- en vacuümsystemen. Oerlikon, die haar oorsprong in Zwitserland vindt, en een lange traditie over een tijdspanne van meer dan 100 jaar heeft, is actief in de hele wereld met meer dan 16000 werknemers op 158 locaties in 37 verschillende landen. De verkoopcijfers van de onderneming bedroegen in 2008 CHF 4,8 miljard terwijl zij de eerste of tweede plaats op de respectievelijke globale markten inneemt.

Zie voor illustraties en bijlagen de Multimedia Galerij: http://www.businesswire.com/cgi-bin/mmg.cgi?eid=6053406&lang=nl

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
Oerlikon Balzers Coating Ltd.
Sven E. Jarby
Oerlikon Balzers Coating Ltd.
Business Unit Systems
T +423 388 4878
F +423 388 5426
sven.jarby@oerlikon.com
www.oerlikon.com
of
OC Oerlikon Management AG, Pfäffikon
Burkhard Boendel
Hoofd van Corporate Communications
T +41 58 360 96 05
F +41 58 360 91 93
pr@oerlikon.com

www.oerlikon.com

Ticker_symbol SWXE:OERL
ISIN CH0000816824