Ingezonden persbericht


(27 augustus 2009 - Bericht van Maurits Groen MGMC)

P E R S B E R I C H T

Wereldpremière intelligente klimaatfilm 'The Age of Stupid'

Amsterdam, 27 augustus 2009 -
Brad Pitt, Kofi Annan, Radiohead en Coldplay geven acte de presence tijdens de wereldpremière van de klimaatfilm The Age of Stupid. Maurits Groen MGMC verzorgt op dinsdag 22 september de Nederlandse première in het Amsterdamse theater Tuschinksi.

New York

De aftrap van de The Age of Stupid vindt op 21 september plaats in New York. Daar spreekt Kofi Annan, doet Brad Pitt via de satelliet verslag uit New Orleans en komen er livebeelden van de Rainbow Warrior, het Greenpeace-schip dat naast een losgeslagen ijsberg vaart. Als klapper geeft de band Coldplay een concert.

London

Na afloop van de wereldpremière op 22 september verzorgt de populaire Britse band Radiohead een miniconcert vanuit Londen dat in 45 landen live te zien is.

Amsterdam

Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Groningen zijn de Nederlandse steden waar The Age of Stupid in première gaat. In het Amsterdamse Tuschinski-theater wordt de groene loper uitgerold voor een keur aan prominente gasten. De première wordt een spectaculair evenementen met een aantal zeer ongebruikelijke en verrassende elementen.

Over de film

The Age of Stupid - de film die moet voorkomen dat hij werkelijkheid wordt, is gemaakt door regisseur Franny Armstrong. Oscargenomineerde Pete Postlethwaite ('In the Name of the Father', 'Romeo and Julia') is in 2055 de laatste man op een verwoeste aarde. Hij kijkt terug in de beeldarchieven van 1950 tot 2008 en vraagt zich af waarom de klimaatverandering geen halt werd toegeroepen toen we de kans hadden.

Het rampzalige verleden van Postlethwaite is onze toekomst, als we niet ingrijpen. Daarmee is The Age of stupid vooral een film die een beroep doet op ons verstand. Wij kunnen leren van de fouten van de generatie van Postlethwaite en het juiste doen.

Zes verhalen

Met een indrukwekkende mix van echte en geanimeerde beelden confronteert Postlethwaite de kijker met zes zeer
persoonlijke verhalen vanuit alle hoeken op aarde.


- Fernand Pareau is een 82-jarige nog steeds werkzame Franse natuurgids die zijn geliefde gletsjer in de Alpen 150 meter heeft zien wegsmelten.


- Alvin DuVernay helpt Shell bij het vinden van meer olie voor de kust bij New Orleans. Na de orkaan Katrina, die in 2055 bekend staat als de eerste uiting van
klimaatverandering, redt hij meer dan honderd mensenlevens.


- In India begint businesstycoon Jeh Wadia een low-cost luchtvaartmaatschappij die vliegen voor de allerarmsten mogelijk moet maken.


- Layefa Malemi is Nigeriaanse. Ze leeft in absolute armoede in een streek waar Shell grote hoeveelheden olie wint. Layefa moet de vis na de vangst schoonmaken met waspoeder om de olievervuiling eraf te poetsen. Ze probeert geld te sparen om haar droom te verwezenlijken: arts en beroemd worden.


- In Engeland probeert Piers Guy een windmolenpark te realiseren.


- Ten slotte zijn er de 8-jarige Irakese vluchtelinge Jamila Bayyoud, haar moeder en haar broertje. Ze leven in de straten van Jordanië omdat de vader is gedood en hun huis in Irak is verwoest tijdens de Amerikaanse invasie.

Parlementaire premiere

The Age of Stupid werd eerder vertoond aan parlementsleden in diverse Europese landen, op de VN-Klimaattop in Poznan, aan de denktank van Obama, het Centre for American Progress, de Wereldbank, het Amerikaanse Milieuagentschap EPA, de VN, acht Engelse ministeries en het Global Humanitarian Forum (met gastheer Kofi Annan).

Crowd funding

228 individuen en groepen (waaronder een hockeyteam en een vrouwengezondheidscentrum) hebben £ 500 tot £ 35.000 bijgedragen aan de totale filmbegroting van £ 450.000. Ze delen mee in de opbrengst, evenals de 104 mensen die tegen een zeer bescheiden beloning hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de film.

Uitgebreide informatie over de film op:
http://www.ageofstupid.net en http://www.notstupid.org

Over Maurits Groen MGMC

Maurits Groen MGMC is een communicatieadviesbureau met hart voor - en verstand van -- duurzame ontwikkeling,
maatschappelijk verantwoord ondernemen en milieu.

Vorig jaar oktober haalde Maurits Groen MGMC, Al Gore voor de tweede maal naar Nederland. Hij sprak daar voor een groep van 2500 mensen. Daarnaast organiseerde MGMC een
exclusieve ontmoeting tussen Al Gore en de Nederlandse regering. In 2006 nam MGMC het initiatief tot het vertalen en publiceren van het boek 'Een Ongemakkelijke Waarheid' van Al Gore. De Nederlandse filmpremière van An inconvenient Thruth, waar Al Gore bij aanwezig was, is mede door MGMC georganiseerd.

In 2007 werd in de vijftien grootste steden van Nederland de klimaatfilm van Leonardo DiCaprio The 11th Hour een week lang gratis vertoond voor jongeren. Ook dit werd mede door MGMC gerealiseerd.

Door deze activiteiten (en meer) staatMGMC-oprichter Maurits Groen op nummer 18 in de duurzame top honderd, die dit jaar is opgesteld door Trouw.

-------




Ingezonden persbericht