Ingezonden persbericht


Persbericht
Datum: 1 september 2009

Day4Peace

Hoe maak je vrede als je ruzie hebt? Dat is dit jaar het thema van de internationale dag voor de vrede, die op 21 september in Utrecht is. Special voor Day4Peace komt Lucia Rijker, voormalig wereldkampioene kickboksen, als vredesambassadeur over uit Amerika. Day4Peace zal jaarlijks tot en met 2013 door People Building Peace NL samen met Vrede van Utrecht in Utrecht worden georganiseerd. Met de viering van de Vrede van Utrecht in 2013 is de Utrechtse insteek op 'Vrede' onderscheidend. Utrecht neemt beschaving als basis voor duurzame vrede. Een onderdeel daarvan is het op een positieve manier voorkomen van oorlog. Dialoog en diplomatie spelen daarbij een grote rol.

Programma
Day4Peace vindt plaats op en rond het domplein. In de domkerk zullen vanaf twee uur activiteiten plaatsvinden in de setting van een boksring. Lucia Rijker geeft een workshop kickboxen aan 300 VMBO-leerlingen. '' Topsport dwingt je om vrede te maken met je emoties. Dat vraagt een eindeloze discipline maar ook een bewustzijn van jezelf waardoor je je woede kunt omvormen tot iets waar je mee verder kunt.'' Lucia Rijker vindt het belangrijk om haar energie voor jongeren in te zetten. ''Ik wil goed in mijn vel zitten en laten voelen how exciting peace can be.'' Jongerenimam Yassin el Forkani opent het programma met een verhaal over acceptatie als sleutel tot vrede maken. Het middagprogramma eindigt met een muzikale battle tussen twee groepen in de koorbanken. De presentatie van het geheel is in handen van MC Pax.

Levend vredesteken op het Domplein
Aan het einde van de middag worden op het domplein, voor die dag omgedoopt tot het 'vredesplein', duizenden ballonnen opgelaten. Daarop staat het bekende, door Dick Bruna ontworpen, logo van 'World Peace is Possible'. In de avond zijn er verschillende programma's, zoals de lancering van de Utrecht Principles: het programma dat Vrede van Utrecht ontwikkelt in samenwerking met de Universiteit Utrecht. Day4Peace wordt om 22:00 uur 's avonds afgesloten met het maken van een verlicht levend vredesteken met kaarsjes. Hiervoor wordt het startsein gegeven door vredesambassadeur Lucia Rijker en Mayor of Peace Aleid Wolfsen.

People building peace
Dit jaar richt de Day4Peace zich op basisscholen, VMBO en ROC. De keuze sluit aan bij een actiepunt van People Building Peace, die aansluiten op de millenniumdoelen van de Verenigde Naties. De Verenigde naties streeft er naar dat er in 2016 meer mensen hun conflicten op een normale manier oplossen. People Building Peace is een netwerk van 38 organisaties, waaronder War Child, Oxfam Novib en IKV Pax Christi..

NOOT VOOR DE REDACTIE -