Gemeente Bronckhorst

Bronckhorst buitengewoon schoon

Jong en oud in actie tegen zwerfvuil

Van 21 t/m 25 september a.s. steken ruim 900 kinderen in de gemeente Bronckhorst de handen uit de mouwen voor een schonere leefomgeving. Tijdens deze Schoonmaakactie, georganiseerd door de gemeente Bronckhorst, maken zij de omgeving van hun school vrij van zwerfafval. Op 26 september nemen dorpsbelangenorganisaties het stokje van de leerlingen over. Dan gaan tal van volwassen vrijwilligers aan de slag met het opruimen van zwerfafval binnen de bebouwde kommen van Achter-Drempt, Hengelo, Kranenburg, Toldijk en Zelhem (vrijwilligers kunnen zich hiervoor nog aanmelden bij de dorpsbelangenverenigingen).

Op uitnodiging van de gemeente nemen tal van basisscholen en dorpsbelangenorganisaties deel aan de Schoonmaakactie. Afvalbedrijf Berkel Milieu ondersteunt de actie en zorgt voor materialen zoals handschoenen, veiligheidshesjes en prikstokken, zodat het zwerfafval veilig opgeruimd kan worden.

Ontwerpwedstrijd
De gemeente heeft voor de deelnemende scholen aan de Schoonmaakactie ook een speciale ontwerpwedstrijd uitgeschreven. De leerlingen maken een ontwerp voor een prullenbak op het schoolplein. Een deskundige jury, onder leiding van wethouder André Baars, kiest uit de inzendingen het winnend ontwerp uit. Vervolgens wordt deze prullenbak ook echt gerealiseerd en aan alle deelnemende scholen ter beschikking gesteld voor op hun schoolpleinen.

Vrijwilligers
Zwerfafval staat bij mensen hoog op de lijst van ergernissen. En toch ligt het er. Op straat, in bermen, in plantsoenen, eigenlijk op alle plaatsen waar niemand zich echt verantwoordelijk voor voelt. Vrijwilligers zetten zich regelmatig in om de eigen leefomgeving schoon te houden. De gemeente Bronckhorst stimuleert deze initiatieven. De komende schoonmaakacties met basisscholen en dorpsbelangenorganisaties zijn hier een voorbeeld van.

Hengelo (Gld), 14 september 2009

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.

---- --