Gemeente Barendrecht

Burgemeester Van Belzen opent Internationale Dag van de Vrede

BARENDRECHT (dinsdag 15 september) ­ Op maandag 21 september is het Internationale Dag van de Vrede. Op CSG Calvijn Groene Hart wordt hieraan de hele ochtend aandacht besteed. Burgemeester Van Belzen verzorgt rond 9.00 uur een korte inleiding over vrede in het algemeen. Wethouder Coby van Deursen (onderwijs) gaat later op de ochtend in op het thema vrede in Barendrecht.

De Verenigde Naties hebben 21 september uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Vrede. Niet alleen worden lidstaten opgeroepen op deze dag een wereldwijd staakt-het-vuren en een etmaal van geweldloosheid in acht te nemen, maar organisaties en individuen worden gevraagd om op een passende wijze vrede te gedenken. De dag is een moment om de vrede die we hier hebben te vieren, maar ook stil te staan bij alle plaatsen op de wereld waar géén vrede is.

Vrede niet vanzelfsprekend

Dit jaar is de Internationale Dag van de Vrede speciaal gericht op het tegengaan van verdere verspreiding van kernwapens en nucleaire ontwapening. Burgemeester Van Belzen maakt zich hier sterk voor. Hij is aangesloten bij het internationale netwerk van Mayors for Peace. Vanuit deze organisatie wordt gekeken welke concrete bijdragen burgemeesters kunnen leveren aan een kernwapenvrije wereld. Van Belzen ziet een belangrijke rol in het geven van educatie en voorlichting aan jongeren. Hij hoopt dat leerlingen zich wellicht meer bewust worden van het feit dat vrede niet overal vanzelfsprekend is.

Actief bezig zijn met vrede

Er is een programma opgesteld voor de leerlingen van CSG Calvijn, waarin het thema vrede een terugkerend onderwerp is. De dag wordt geopend door Arthur Teeuw, leraar maatschappijleer. Na de inleiding van burgemeester Van Belzen wordt er een film getoond met de titel 'Investeren is ontmoeten'. Wethouder Van Deursen gaat specifiek in op wat vrede voor Barendrecht betekent, waarna de leerlingen in debat gaan. De leerlingen zijn zo op een actieve en leuke manier bezig met de Internationale Dag van de Vrede.


Noot voor redacties