Ingezonden persbericht


Persbericht
Zoetermeer, 17 september 2009

Minister Eurlings bestuurt vrachtwagen voor dode hoek

Het aantal dode hoekongevallen met vrachtwagens neemt jaarlijks af. Toch vielen in 2008 nog 9 dodelijke slachtoffers, waarvan 6 fietsers. Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) spannen zich gezamenlijk in om dat aantal nog verder omlaag te krijgen. Daarom is een nieuw lespakket gemaakt voor de basisscholen.

Op maandag 21 september neemt Minister Eurlings dit totaal vernieuwde pakket 'Veilig op Weg' in ontvangst. Hij zal vervolgens zelf achter het stuur van een geparkeerde vrachtwagen gaan zitten om met eigen ogen te zien welke gevaren er kleven aan een dode hoek. Dit doet hij op basisschool de Bottel in Lottum.

De nieuwe les begint met een theoretisch deel, waarin leerlingen naar een interactieve DVD kijken en meedoen met de nationale Veilig-op-wegquiz, gepresenteerd door Klokhuispresentator Bart Meijer. Het tweede deel bestaat uit een praktijkles. Kinderen kunnen achter het stuur van een echte vrachtauto gaan zitten om zo te ervaren wat een chauffeur wel en vooral wat hij niet kan zien. Die vrachtauto staat bij de school geparkeerd. Het doel van de lessen is om kinderen te leren dat alle verkeersdeelnemers goed rekening met elkaar moeten houden.

Jaarlijks worden 800 scholen bezocht met dit pakket, zodat de belangrijkste vuistregels van omgaan met vrachtverkeer wordt geleerd. Die vuistregels zijn:
1) Blijf er rechts en ruim achter en

2) Houd minstens 3 meter afstand.