Gemeente Sittard-Geleen


nr 142_2009

Regionaal Bureau Leerplicht Westelijke Mijnstreek op de bres voor jongeren

Sittard-Geleen, 17 september 2009 - Regionaal Bureau Leerplicht Westeliijke Mijnstreek begint in september met twee nieuwe projecten. De Landelijke Actieweek en het project Bewust Aanwezig op School (BAS). Gemeenten en scholen worden gestimuleerd om samen projecten op te zetten om voortijdig schoolverlaten te voorkomen en bestrijden. 'Een startkwalificatie is belangrijk voor de toekomst van jongeren. Het biedt hen betere kansen op het vinden van een baan, zeker nu het economisch minder gaat.', aldus wethouder Berry van Rijswijk.

Landelijke Actieweek

In het kader van de Landelijke Actieweek 'Maak het zelf, schrijf je in!' zijn op 15 en 17 september, verschillende eerstejaarsklassen bezocht door een leerplichtambtenaar van Regionaal Bureau Leerplicht Westelijke Mijnstreek en een trajectbegeleider van Leeuwenborgh Opleidingen. Tijdens het bezoek wordt aandacht gegeven aan het belang van het behalen van een startkwalificatie en de gevolgen van ongeoorloofd schoolverzuim. Met aanwezigheidscontroles per klas is bekeken welke leerlingen niet aanwezig waren om hen waar nodig terug te begeleiden naar school. Het doel van deze actie is om schooluitval te beperken en zoveel mogelijk jongeren van het vmbo succesvol te laten overstappen naar het mbo. Mbo-ers die het afgelopen jaar zijn uitgevallen kunnen zich tevens inschrijven voor een nieuwe, passende opleiding.

Bewust Aanwezig op School

Op het DaCapo College Rijksweg Zuid is vanaf maandag 21 september twee keer per week, een leerplichtambtenaar aanwezig in het kader van de pilot Bewust Aanwezig op School (BAS). De leerplichtambtenaar roept dan jongeren, die regelmatig te laat komen of spijbelen, op voor een gesprek. Door dit gesprek kan de leerplichtambtenaar vroegtijdig eventuele problematiek opsporen en tijdig hulpverlening inschakelen. Ook dit project heeft tot doel schooluitval zo veel mogelijk te beperken. Aan het einde van dit schooljaar wordt de pilot geëvalueerd. Dan wordt bekeken wat de resultaten zijn en of het wenselijk is dat deze pilot wordt voortgezet op het DaCapo College Rijksweg Zuid en of uitbreiding naar andere scholen wenselijk is.