Landelijke meldactie 'verandering AWBZ' van start op 21 september

20/09/2009 10:00

NPCF

Vijfduizend kinderen met een chronische ziekte of een beperking dreigen volgend jaar hun begeleiding te verliezen waardoor ze bijvoorbeeld niet meer naar de zorgboerderij kunnen of af en toe mogen gaan logeren in een logeerhuis. Hetzelfde gebeurt voor naar verwachting 55.000 volwassenen. Zij zullen niet meer worden geholpen bij bijvoorbeeld het structureren van de dag of mogen niet meer naar de dagopvang. Dit zijn de gevolgen van de bezuinigingen op de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) van begin dit jaar.

Zeven landelijke cliëntenorganisaties op het gebied van gezondheidszorg, onderzoeken hoe de maatregelen precies uitpakken. Zullen deze verwachte aantallen kloppen? Vallen er geen schrijnende gevallen tussen wal en schip? Vinden mensen wel andere oplossingen zoals staatsseretaris Bussemaker denkt? Zij roepen iedereen die met de nieuwe maatregelen te maken hebben op om een vragenlijst in te vullen. Deze actie loopt van maandag 21 september tot 19 oktober. Mensen die gebruik maken van langdurige zorg kunnen tijdens de actie aangeven wat zij merken van de nieuwe regels voor de AWBZ. Melden kan op internet en telefonisch.

Tweede meldactie

De meldactie is de tweede in een reeks van vier, die de cliëntenorganisaties in 2009 en 2010 houden. Zodoende monitoren ze nauwlettend de gevolgen die de wetswijzigingen hebben op gebruikers van AWBZ-zorg. Dit betekent dat sinds de vorige meldactie in het voorjaar opnieuw een groot aantal zorggebruikers te horen heeft gekregen of ze meer, minder of dezelfde zorg en begeleiding vergoed krijgen dan voorheen.

Resultaten eerste meldactie

Uit de eerste meldactie, die dit voorjaar gehouden werd, bleek dat veel mensen grote problemen ondervinden ten gevolge van de verscherpte toegang tot AWBZ-zorg. Zo is het mensen vaak onduidelijk waar men vervangende hulp kan krijgen, vrezen velen het verlies van zelfstandigheid en raken mantelzorgers overbelast. De uitkomsten zijn in een rapport verwerkt en deze zomer werden de knelpunten voorgelegd aan staatssecretaris Bussemaker.

Nadat in de eerste meldactie ruim 1500 mensen hun ervaring met de veranderde AWBZ-zorg hebben gemeld, roepen de zeven belangenorganisaties nu de zorggebruikers op om deel te nemen aan het vervolg van de meldactie. Zeker omdat nu veel meer mensen te horen hebben gekregen welke zorg ze volgend jaar nog wel krijgen en welke niet meer. Met de resultaten van deze tweede meldactie kunnen de gevolgen, verschuivingen en ontwikkelingen nog beter in kaart worden gebracht en kunnen de organisaties druk uitoefenen om de gesignaleerde knelpunten opgelost te krijgen.

Gezamenlijk initiatief

De Meldactie AWBZ is een gezamenlijk initiatief van Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties, Chronisch zieken en Gehandicapten Raad, Landelijk Platform Geestelijke Gezondheidszorg, LOC Zeggenschap in zorg, Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie, Per Saldo en Platform VG. Zorgbelang en Mezzo, Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg ondersteunen de meldactie.

Melden op internet en telefonisch

Melden van ervaringen kan onder andere op de website www.ConsumentendeZorg.nl en op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur op telefoonnummer (030) 29 16 777. De meldactie begint op 21 september en duurt tot 19 oktober.

http://www.meldactieawbz.nl