Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2009/YG83
Buitenpost, 21 september 2009

Achtkarspelen ondertekent 'het akkoord van Earnewâld' Netwerk Duurzaamheid & NME in Fryslân

De jeugd van Fryslân komt de laatste jaren niet meer automatisch in aanraking met de prachtige natuur in onze provincie. Het basisonderwijs geeft vaak les over de natuur uit een boek of via de computer. Merkwaardig, want een gymles bestaat toch ook niet uit het volgen van een voetbalwedstrijd op de televisie? Les over de natuur zou in die natuur plaats moeten vinden!

Het IVN Consulentschap Fryslân, de NME-Centra, Landschapsbeheer Friesland, It Fryske Gea, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, scholen en gemeenten wensen dat 'alle leerlingen van de 492 basisscholen tijdens hun schoolperiode tenminste een unieke topervaring hebben in natuur en landschap'. Zij hebben daarom het initiatief genomen voor 'het akkoord van Earnewâld'. Doel van dit akkoord is het komen tot een netwerk, waarin de natuurorganisaties, gemeenten en scholen intensiever samenwerken dan ze tot nu toe gedaan hebben.

Gemeenten in Fryslân gaan heel verschillend om met natuur en milieu educatie. Dat heeft tot gevolg dat kinderen in het ene deel van de provincie wel naar buiten gaan voor de natuurles en in het andere deel niet. De samenwerkende organisaties willen uiteindelijk komen tot een kwalitatief goed basispakket Natuur- en Milieueducatie voor het basisonderwijs. In 2010 wordt een gezamenlijk plan opgesteld om dit te realiseren. Achtkarspelen onderschrijft dit en daarom heeft wethouder Pieter van der Veen namens de gemeente afgelopen vrijdag het Akkoord fan Earnewâld ondertekend.