Gemeente Barendrecht

College maakt moeilijke maar juiste keuzes voor de toekomst

BARENDRECHT (maandag 21 september 2009) - Het college van B&W van Barendrecht gaat vanaf 2010 het gemeentebudget anders besteden (ombuigen). Hiervoor heeft ze moeilijke maar juiste keuzes moeten maken. De gemeente heeft jaarlijks 4 miljoen minder te besteden, en het college heeft ervoor gekozen om zowel te bezuinigen als te investeren. Bezuinigd wordt onder andere op groen en op de bedrijfsvoering van de gemeente. In projecten die goed zijn voor de werkgelegenheid in Barendrecht wordt flink geïnvesteerd, zoals BT-Oost en de Centrumontwikkeling.

Belangrijkste keuzes van het college

De gemeentetarieven blijven gelijk, op de begrafenisrechten na. Intern gaat het mes in de bedrijfsvoering. Kwetsbare groepen die gebruik willen maken van peuterspeelzaalwerk worden hierin gesteund. Daarnaast wordt er gekeken naar directe subsidies voor kinderen van minder kapitaalkrachtige gezinnen op het gebied van sport en cultuur. En ook een sluitende aanpak voor sociale problematiek krijgt aandacht.

Voor de woon- en leefomgeving zijn de gevolgen dat er flink bezuinigd wordt op groen, dat er geen nieuwe rotondes worden aangelegd en dat de Zuidpolder vertraging oploopt. Aan de andere kant blijft de gemeente investeren in sport, en wordt er gekeken naar andere mogelijkheden voor jeugdlocaties.

Voor de economie wordt ingezet op een groot aantal projecten dat goed is voor de werkgelegenheid, zoals BT-Oost, de Spoorlaan, de maatregelen voor de doorstroming van de wegen en de Centrumontwikkeling. Werklozen blijven ondersteuning krijgen bij het vinden van een nieuwe baan.

De sociale veiligheid komt niet in het geding. We gaan over op handhavers in plaats van surveillance door toezichthouders zonder bevoegdheden De gemeente blijft investeren in onderwijsvoorzieningen, de bibliotheken en het theater. Wel gaat het budget voor het evenementenbeleid fors omlaag.

Ambities in ander tempo

De ambities uit de Externe Strategische Visie Barendrecht 2025 blijven met deze keuzes overeind. Het tempo waarin de gestelde doelen worden gerealiseerd wordt soms aangepast. Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van de Zuidpolder.

Proces tot behandeling in de gemeenteraad

Eind september krijgen instellingen en bedrijven die directe gevolgen ondervinden van de bezuinigingen, de kans een reactie te geven op het voornemen van het college. Daarna neemt het college een definitief besluit, dat als voorstel aan de gemeenteraad wordt aangeboden. Deze moet er uiteindelijk over beslissen. Dan wordt tevens de begroting 2010 vastgesteld. De commissievergaderingen zijn op 27 en 28 oktober, en de begrotingsraad vindt plaats op 9 november.