Ingezonden persbericht


|Utrecht, 21 september                                       |Nr.  7560  |
Provincie Utrecht verhuist naar Forits-gebouw

Provinciale Staten hebben besloten tot de aankoop van het Fortis-gebouw voor toekomstige huisvesting van de provincie Utrecht. Oppositie en coalitie stonden tijdens het debat over de huisvesting tegenover elkaar. De coalitiepartijen en de SGP zijn tevreden met het voorstel voor de aankoop van Fortis-gebouw en de financiële onderbouwing daarvan. De meeste oppositie-partijen waren tegen en willen een onderzoek naar de mogelijkheid en de kosten van renovatie van de huidige locatie op Rijnsweerd.

De taak die Provinciale Staten enkele maanden geleden aan Gedeputeerde Staten formuleerde, kwam neer op het uitwerken van de aankoop van het Fortis-gebouw als toekomstige huisvesting voor de provincie en daarbij de jaarlasten terug te brengen met 1 miljoen per jaar. Een meerderheid in de Staten was tevreden met de uitwerking van GS en stemde in met het voorliggende voorstel.

De discussie in de Staten spitste zich toe op de financiële risico's die aan de koop verbonden zijn. De oppositiepartijen denken dat een dergelijk investering, met de bijbehorende jaarlasten in combinatie met de financiële omstandigheden in Nederland, op dit moment niet verantwoord is. De partijen vonden de risico's omtrent onder andere de leegstandverhuur en de opbrengsten van de huidige locatie te groot. De coalitiepartijen vinden de financiële risico's aanvaardbaar en de optie Fortis een haalbare en verantwoordelijke keuze. De oppositie verweet de coalitie ervan niet kritisch genoeg te zijn op het voorstel en het college. De coalitie gaf aan het dossier wel degelijk zorgvuldig behandeld te hebben.

Gedeputeerde Binnekamp beantwoordde een aantal vragen die door Provinciale Staten gesteld werden. Een van de vragen ging over de status van de aankoop, die volgens de gedeputeerde pas definitief wordt als Provinciale Staten daarmee hebben ingestemd. Daarnaast lichtte Binnekamp toe dat de financiële risico's, die aan het voorstel kleven, in voldoende mate door externe bureaus zijn onderzocht en verantwoord zijn. Het college achtte de risicoanalyse, waar de Staten om vroegen, daarmee voldoende in beeld is gebracht. Mede omdat er een conservatieve berekening van de opbrengsten is gemaakt, vond het college dat de aankoop, ook in een tijd van financiële crisis, verantwoord is.

De coalitiepartijen CDA, VVD, CU en de SGP stemden in met de aankoop van het Fortis-gebouw en de daarbij behorende financiële onderbouwing. De gedeputeerde kon de oppositiepartijen PvdA, SP, Groen Links, D66, Partij voor de Dieren en Mooi Utrecht niet overtuigen, en zij stemden tegen.



Ingezonden persbericht