Ingezonden persbericht


Barneveld, 21 september 2009

Winst voor Marc van der Heide, Mitsubishi Colt Cup voor Corné Damen

De beslissing in de Mitsubishi Colt Cup is in de Schutte Informatisering Hellendoorn Rally gevallen. Hoewel Corné Damen en Ronald Wassink nu eens niet wonnen - de winst ging naar Marc van der Heide en Marc van Nuijssenborgh - was hun tweede plaats ruim voldoende voor het welverdiende kampioenschap. KNAF talent Kevin Kooijman maakte in het Twentse land een uitstekend debuut.

Met Henk Westerbeek (Voorschoten) wegens familieomstandigheden absent maar met Kevin Kooijman in de KNAF Talent First Mitsubishi Colt kwamen er vijf equipes in Hellendoorn aan de start. Daaronder de routiniers Corné Damen en Ronald Wassink, die alle vijf voorgaande wedstrijden al hadden gewonnen. Finishen was voor hen het enige noodzakelijke voor de titel. Maar als je er vijf hebt gewonnen, dan wil je er ook zes pakken en dus ging de Brabantse equipe er meteen vol tegenaan. De grootste tegenstand zou van Marc van der Heide moeten komen, maar de Amstelveense rijder zat niet erg best in zijn vel, zo bekende hij. "Op de een of andere manier kan ik het ritme niet vinden. Het is net of er ergens een rem op zit. Of bijvoorbeeld de intercooler van de turbo vol zand zit. Het voelt in ieder geval niet lekker", sprak Van der Heide somber. En toen hij even later met schade in het servicepark terugkeerde wist hij het helemaal zeker: Dit wordt niks. Maar het verrassende venijn zat in de staart. Corné Damen (Kaatsheuvel) had er flink de vaart in en zette op 13 van de 14 gereden klassementsproeven de snelste tijd neer. Tot KP 13 had hij een voorsprong van 2 minuut 21 opgebouwd maar ineens lag de Colt CZT op KP 14 in een greppel en dat was dit jaar nog niet eerder voor gekomen. De proef bij Rijssen was grotendeels onverhard en er waren flinke kuilen ontstaan. In een daarvan werd Damen's Colt gelanceerd en gleed van de weg. Gelukkig waren er als altijd genoeg toeschouwers om de auto weer op gang te helpen maar de drie minuten die verloren gingen konden op de resterende twee KP's niet meer worden goedgemaakt. "Dit is toch leuk voor Marc van der Heide, die nu de winst pakt. Die is altijd enthousiast", lachte Corné Damen aan de finish, waar hij en navigator Ronald Wassink als eerste rallykampioenen van 2009 werden gehuldigd. Nog nooit is de Mitsubishi Colt Cup met zo'n overmacht gewonnen. Kevin Kooijman (Epe), runner-up in de KNAF Talent First competitie van 2009, mocht voor een keer in de KNAF auto rijden en de goedlachse 20-jarige genoot met volle teugen. Bijgestaan door de ervaren Niels Kroeze ging Kooijman aanvankelijk behoedzaam te werk, beseffende dat het zomaar over zou zijn als hij schade zou rijden. Zoals zijn voorganger Emile Blauw dat in zijn allereerste rally deed. Kooijman had nog nooit in het donker op snelheid gereden en al helemaal niet over onverharde, smalle paden met diepe kuilen. Maar dat hij talent heeft bewees hij halverwege de zaterdag, toen zijn tijden drastisch omlaag gingen. Hij reed een serie tweede tijden, die hem zelfs tot voorbij Van der Heide brachten. Maar op de supergevaarlijke proef Lichtenberg deed hij het begrijpelijkerwijs iets rustiger aan, waarmee hij wel 21 seconden op Van der Heide verloor. Waar die dus de winst pakte liep Kooijman aan de finish te stralen. "Geweldig. Hier heb ik altijd van gedroomd. En dat is nu plotseling uitgekomen. Wat een mooie sport is dit", straalde hij.

Ook mede debutant Jochem Hanegraaf (St. Willebrord) loopt doorgaans stralend over het serviceterreinen rond, blij als hij is dat ook hij kan rallyrijden. Maar dit keer zou het lachen hem op een bizarre manier vergaan. Terwijl hij steeds harder ging en op KP 13 zelfs maar één tel op kampioen Damen moest toegeven, werd hij direct daarna uit de wedstrijd genomen. Als rallyrijder moet je ook heel secuur het reglement doornemen maar hij had er totaal overheen gelezen dat bij de tankstops een zogenaamd hevelvat verplicht was gesteld. Die had hij niet waarop de equipe op zoek ging naar een gewoon tankstation. Daarbij werd van de voorgeschreven route afgeweken wat al snel tot uitsluiting leidde. Toine van Gils (Zundert) en Hieu Nguyen sloten ook in Hellendoorn de Mitsubishi gelederen. Dit keer stak de navigator niet in zijn beste vorm, zo bekende hij. "Het ging op vrijdagavond van geen kant. Op een gegeven moment was ik totaal mijn 'pace-notes' (rijaanwijzingen, red.) kwijt en moest Toine op zicht rijden. Dat is in het donker bepaald geen pretje", bekende Nguyen eerlijk. Op de zaterdagse etappe was de bescheiden navigator nog steeds niet helemaal in goeden doen maar Van Gils stak hem een hart onder de riem. "Kom op, laat gisteravond achter je en ga er weer vol tegenaan. Als je je ritme weer kunt terugvinden komt het allemaal nog op zijn pootjes terecht", betoogde Van Gils.

Uitslag Hellendoorn Rally

1. Van der Heide/Van Nuyssenborgh 153 km, 15 KP's in 1 uur 48 min. 58; 2. Damen/Wassink op 13 sec.; 3. Kooijman/Kroeze op 23 sec.; 4. Van Gils/Nguyen op 9 min. 51sec.

Snelsten op de klassementsproeven
Corné Damen 13x
Marc van der Heide 1x

Stand na 6 rally's

1. Corné Damen (kampioen) 117; 2. Marc van der Heide 99; 3. Toine van Gils 62; 4. Henk Westerbeek 34; 5. Kevin Kooijman 14; 6. Jochem Hanegraaf 12