Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Afvalstoffenplan levert burger besparing op

De inwoners van Berkelland weten de kringloopbedrijven Aktief en Bohero beter te vinden. In 2008 is bijna 2.000.000 kilogram grof huisafval afgegeven, daarvan is vorig jaar ruim 86 procent hergebruikt.

De gescheiden inzameling van afvalstoffen in Berkelland goed loopt. Dit blijkt uit de evaluatie van het Afvalstoffenplan. Op enkele punten na kan de inzameling nog verder worden verbeterd. De maatregelen in het Afvalstoffenplan hebben er voor gezorgd dat de afvalstoffenheffing niet hoeft te worden verhoogd, op de twee procent inflatiecorrectie na. Dit ondanks de extra uitgaven die moesten worden gedaan. Al met al heeft het Afvalstoffenplan een besparing opgeleverd van ongeveer 170.000 Euro per jaar.

Goede afvalscheiding

Uit de evaluatie blijkt dat de inwoners van Berkelland snel gewend zijn geraakt aan het nieuwe inzamelsysteem. De gescheiden inzameling verloopt goed. Op enkele punten kan het nog verder worden verbeterd. De inwoners van Berkelland weten de kringloopbedrijven Aktief en Bohero steeds beter te vinden. Zo is in 2008 bijna 2.000.000 kilogram grof huisafval afgegeven. Ruim 86 procent daarvan is vorig jaar ook hergebruikt, ruim 10 procent meer dan de landelijke norm. Dat is een goede zaak.

Zaken regelen

De invoering van het Afvalstoffenplan, op 1 januari 2007, is voorspoedig verlopen. Het plan loopt nog tot 2012. Er moeten nu wel nog enkele zaken worden geregeld, zoals uitbreiding van het aantal textielcontainers, vervanging van bovengrondse glascontainers door ondergrondse en het uitvoeren van een bewonersonderzoek. Het onderzoek zal eind 2009 worden gehouden. Hieruit moet blijken in hoeverre de inwoners van Berkelland tevreden zijn met het huidige systeem van (gescheiden) huisvuilinzameling.

Goede resultaten

In Berkelland wordt nu al meer afvalstoffen als oud papier en grof huisvuil ingezameld en minder GFT dan de landelijke en regionale normen aangeven. Voor de afvalstoffen glas en textiel worden de normen bijna gehaald. De hoeveelheid Klein Chemisch Afval is net als in veel andere gemeenten sterk gedaald. Dit komt waarschijnlijk omdat er minder Klein Chemisch Afval op de markt is en omdat er minder stoffen als Klein Chemisch Afval worden aangemerkt.

Enkele feiten

In de evaluatie zijn de ingezamelde hoeveelheden in 2007 en 2008 vergeleken met de inzameling in 2006. Zo wordt duidelijk welke gevolgen het Afvalstoffenplan voor de inzameling heeft gehad. Een paar opvallende feiten:

* In 2007 en 2008 is bijna 1.700.000 kilogram minder GFT opgehaald. Dit komt doordat in het buitengebied geen GFT meer wordt opgehaald. Ook de compostvatenactie draagt aan deze vermindering bij.

* De hoeveelheid restafval (grijze container) is gestegen met ongeveer 300.000 kilogram. Waarschijnlijk komt dit door de goede economische omstandigheden in de afgelopen jaren. De stijging zal voor een deel ook het gevolg zijn van het stoppen met de inzameling van GFT in het buitengebied.

* Er is in 2008 ongeveer 400.000 kilogram wit- en bruingoed meer ingeleverd dan in de jaren daarvoor. Ook dit zal te maken hebben met de goede economische omstandigheden. Bovendien is de registratie van het ingeleverde wit- en bruingoed verbeterd.

Besparingen

Het Afvalstoffenplan heeft een besparing opgeleverd van ongeveer 170.000 Euro per jaar. Door dit voordeel hoefde de afgelopen jaren de afvalstoffenheffing alleen met de inflatiecorrectie te worden verhoogd. Dit ondanks extra uitgaven voor onder andere ondergrondse verzamelcontainers, een onderhoudscontract voor de ondergrondse verzamelcontainers en de containerregistratie. Tot slot kon met het bedrag een aantal prijsverhogingen in de dienstverlening worden opgevangen.

Extra aandacht

De inzameling van glas, textiel en Klein Chemisch Afval verdient extra aandacht. Van deze afvalstoffen wordt minder ingezameld dan gewenst is. De verwachting is dat door het plaatsen van meer textielcontainers en meer voorlichting de opbrengst van deze afvalstoffen toeneemt.

Trefwoorden Afval, kringloopwinkel
Mutatiedatum 21/09/2009