Ingezonden persbericht


|Utrecht, 21 september                                       |Nr.  7562  |
Provinciale Staten stemmen in met aanwijzing prioritaire gebieden

Provinciale Staten hebben unaniem ingestemd met het voorstel voor de aanwijzing van prioritaire gebieden bij grondverwerving voor het realiseren van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), de Recreatie om de stad (Rods) en particulier natuurbeheer. Binnen deze gebieden vindt realisatie plaats op basis van volledige schadeloosstelling. Met de aanwijzing van prioritaire gebieden sluit de provincie uiteindelijk een eventuele onteigening niet uit. De Staten benadrukten echter dat het instrument voor onteigening alleen in het uiterste geval ingezet mag worden.

Provinciale Staten gingen akkoord met het voorliggende voorstel na een uitbreiding daarvan met een aanvullend memorandum van gedeputeerde Krol. Het memorandum is integraal onderdeel van het besluit, zo besloten PS. In het memorandum wordt aangegeven dat Provinciale Staten beslissen welke gebieden in de toekomst als prioritair aangewezen mogen worden. En ook dat maximaal 5 tot 10 procent van de opgave EHS/Rods per Agenda Vitaal Platteland (AVP) gebied mogelijk onteigend gaat worden. Belangrijk voor het instemmen van de Staten is de voorwaarde dat volledige schadeloosstelling gegarandeerd is bij onteigening. Provinciale Staten benadrukten de regierol van de provincie en achtten het van belang om actief in gesprek te blijven met de betrokken gebiedscommissies. Ook vroegen de Staten om actieve communicatie vanuit de provincie richting betrokkenen uit het gebied.

Het doel van het aanwijzen van prioritaire gebieden is het versnellen van de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en de recreatiegebieden om de stad (Rods). Het huidige tempo van grondverwerving is te laag om de doelen op tijd te halen.

Gedeputeerde Krol laat in zijn reactie weten blij te zijn met de steun van de voltallige Staten. Hij deelde hun gevoel voor urgentie dat actieve en zorgvuldige communicatie met alle betrokkenen gewenst is. Krol gaf aan dat dit een zware inzet van de provincie en de AVP-commissies vraagt, maar dat het uiteindelijk tot versnelling van de realisatie van de natuur- en recreatie doelen zal leiden.



Ingezonden persbericht