Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Professor Lambin verdient Breur-Gold Medal award voor 'kankertherapie op maat'

"Verschillen binnen één tumor zijn belangrijk voor kankertherapie keus"

Maastricht, 21 september 2009 - Philippe Lambin van het onderzoeksinstituut GROW van de Universiteit Maastricht en MAASTRO clinic krijgt vandaag in Berlijn de prestigieuze ESTRO Breur Gold Medal award uitgereikt. Professor Lambin verdient de prestigieuze prijs voor zijn baanbrekende werk in de strijd tegen kanker.

Professor Lambin doet onderzoek naar geïndividualiseerde oncologie met behulp van een intelligent database systeem, dat helpt bij keuzes maken voor een gerichte behandeling: het 'Decision Support System'. Tijdens de conferentie hield professor Lambin een lezing waarin hij zijn onderzoek naar 'kankertherapie op maat' (Individualized Oncology and Voxel Control Probability) toelichtte: "Door een ongekende toename van inzicht in kanker op moleculair niveau, een enorme verbetering van de medische technologie en een explosief groeiende hoeveelheid beschikbare data op het gebied van kanker, worden artsen geconfronteerd met een stortvloed aan digitale en moleculaire data. Hierbij is de hoeveelheid aan therapeutische mogelijkheden groter dan ooit."

Volgens de professor biedt een Decision Support System uitkomst: "De nieuwe data laat niet alleen zien dat patiënten en tumoren onderling sterk verschillen, maar ook dat er binnen een tumor grote verschillen zijn in gevoeligheid voor bestraling en medicijnen. Bijvoorbeeld omdat sommige delen van de tumor genoeg zuurstof krijgen en andere niet. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van radiotherapie, zoals precisiebestralingen, kunnen daar gebruik maken en zo een hogere kans op genezing bieden. Het is moeilijk voor medici om al deze informatie over de patiënt en de tumor juist te wegen bij de keus tussen de verschillende behandelplannen. Een 'Decision Support System' ondersteunt de arts en patiënt bij deze keus."

Zijn 'therapie op maat' benadering heeft al verbeterde resultaten getoond bij de behandeling tegen long- en borstkanker.

De uitreiking vond plaats tijdens de grootste Europese kankerconferentie ESTRO 15/ ECCO 34 in Berlijn.

ESTRO Breur Award
The Breur Award is vernoemd naar Professor Klaas Breur, een van de oprichters van of ESTRO. De jaarlijke 'Gold Medal' uitreiking is een eerbetoon aan professor Breur's pioneerwerk op gebied van kankerbestrijding. De Klaas Breur Award onderscheidt de beste bijdrage aan Europees onderzoek naar Radiotherapie.

Noot voor de redactie (