Crisis zorgt voor efficiëntere bouw en voor lucht in de bouwkolom


UTRECHT, 20090715 -- De crisis zorgt voor efficiëntere bouw en voor lucht in de bouwkolom. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een kwalitatief onderzoek onder ruim 120 bestuurders binnen de volledige bouwkolom. VNU Exhibitions Europe voert dit onderzoek uit ter voorbereiding op de Strategie Summit Bouw, op 21 & 22 september 2009.

De crisis zorgt voor een grote neergang van opdrachten. Voor bestuurders is het op dit moment vooral een kwestie van overleven. De bouw loopt traditioneel een aantal jaar achter op andere sectoren, maar is nu van plan een inhaalslag te maken door vernieuwingen door te voeren. Echter zal de crisis zich dan nog wel enige tijd moeten doorzetten.

Vernieuwing
De vraag is of de vernieuwing alleen in de directiekamers wordt omschreven, of dat er daadwerkelijk ook verandering komt. En welke verandering behoort zich dan door te zetten? Bestuurders in de bouw zijn het unaniem eens over het feit dat de vernieuwing in het bouwproces behoort te zitten. Daarbij wordt vaak direct naar de gehele kolom gekeken met bijvoorbeeld samenwerkingen. Volgens de meeste bestuurders is dat niet de manier en zullen eerst de eigen taken in gepaste kwaliteit uitgevoerd moeten worden, voordat men verder gaat kijken in de bouwkolom.

Lucht in de bouwkolom
De afgelopen jaren is het in de bouw te goed gegaan. Organisaties namen naast de core-business ook andere taken op zich en integreerden voorwaarts en/of achterwaarts. De grotere bedrijven in de bouw overleven deze strategische keuze wel, maar de kleinere en middelgrote organisaties hebben het zwaar. Eigen vermogen is cruciaal om te overleven. Een aantal bedrijven zijn de eerdere integratie aan het terugdraaien en gaan zich wederom specialiseren in de core-business. Hierdoor zal er lucht ontstaan in de bouwkolom, wat tevens ontstaat door het wegvallen van een aantal organisaties. Deze lucht zal de bouw de komende jaren nodig hebben om de krapte in de markt in de toekomst op te kunnen vangen.

Efficiency
Daarnaast zal er ook een efficiency-slag gemaakt moeten worden door de organisaties in de bouwkolom. Faalkosten is een kostenpost die voornamelijk ontstaat door inefficiëntie in de bouwkolom. Wanneer de bouwkolom deze faalkosten wil terugdringen zal er een cultuurverandering plaats moeten vinden, want bij maar liefst 47 procent van de geïnterviewde bestuurders worden faalkosten binnen de organisatie geaccepteerd. Extra kosten worden zelfs vaak al ingecalculeerd. Wanneer de bouw de vernieuwingsslag wil maken in deze crisis zal er ook een efficiencyslag en zelfs een cultuuromslag gemaakt moeten worden.

Tijdens de Strategie Summit Bouw, op 21 & 22 september 2009 in Landgoed Duin en Kruidberg te Santpoort, zullen de definitieve resultaten van dit kwalitatieve onderzoek worden gepresenteerd. Van de ruim 120 geïnterviewden zal met een selecte groep van 60 bestuurders verder worden ingegaan op de resultaten van het onderzoek. De resultaten van dit onderzoek vormen de basis voor het inhoudelijke programma tijdens de bijeenkomst.

VNU Exhibitions organiseert tevens Strategie Summits voor de Logistiek, Industrie, Onderwijs, Zorg en Overheid.