Euro's voor Vrede

Regel de Wereldvrede!

Op 21 september 2009 werd de wereldvrede in Nederland getekend!

Acht conflicten zijn er opgelost door de deelnemers van Regel de Wereldvrede op 21 september. Klik op een conflict om een korte samenvatting van de oplossing te vinden.

Door te klikken op één van de verslagen kom je op een pagina waar meer uitleg staat over het conflict (lesbrieven in pdf formaat), een foto en/of videoverslag van de onderhandelingen die tijdens de simgame gevoerd zijn en de overeenkomst die door de strijdende patrijen gesloten is.


Zie het origineel

Afghanistan (bekijk direct het verslag)

LRA in Oeganda & Congo (bekijk direct het verslag met filmpje)

Sri Lanka (bekijk direct het verslag met filmpje)

Westelijke Sahara (bekijk direct het verslag)

Soedan (bekijk direct het verslag met slideshow)

Cyprus (bekijk het verslag met slideshow)

Bosnië en Herzegovina (bekijk het verslag met slideshow)

Somalie

Afghanistan

Uitkomst van de onderhandelingen in het kort: De Taliban, de regering van Afghanistan, de daar actieve NGO's en buurland Pakistan zijn het er allemaal over eens dat de VS zijn troepenmacht in Afghanistan af moet bouwen. Als er met alle partijen gepraat wordt en de EU en VN de mensenrechten bewaken, moet er ook in Afganistan een akkoord gesloten kunnen worden.

Bekijk hier het hele verslag van het Haags Montessori Lyceum en het Stedelijk Gymnasium Leiden van de onderhandelingen over Afghanistan.

De LRA in Oeganda & Congo

Uitkomst van de onderhandelingen in het kort: In Oeganda en haar buurlanden wordt de V.N. ingezet om de LRA uit Sudan en Congo terug te laten trekken. De strijders van de LRA kunnen strafvermindering krijgen als ze binnen 1,5 maand een wapenstilstand realiseren. Uiteindelijk moeten zij reintegreren in Oeganda. Dat is in ieders belang, dus iedereen helpt daar aan mee.

Bekijk hier het hele verslag van het Gymnasium Felisenum uit Velsen-Zuid van de onderhandelingen over Oeganda en de omringende landen.

Sri Lanka

Uitkomst van de onderhandelingen in het kort: In Sri Lanka is het vooral belangrijk dat de Tamils gelijke kansen krijgen. NGO's en VN-landen moeten ervoor zorgen dat garanties van de regering worden nageleefd en dat de humanitaire problemen opgelost worden.

Bekijk hier het hele verslag van het Stanislascollege uit Delft van de onderhandelingen over Sri Lanka.

De Westelijke Sahara

Uitkomst van de onderhandelingen in het kort: Marokko wil het winstgevende gebied 'de Westelijke Sahara' liever niet kwijt. Toch is het land bereid om mee te werken aan het afbreken van de muur, het opzetten van politieke partijen voor zowel Saharanen als Marokkanen, een open politiek systeem en open grenzen, mits ze de komende 50 jaar haar 'investeringen' in het gebied terugbetaald krijgt en Marokko er niet financieel op achteruit gaat. De Saharanen gaan hiermee akkoord.

Bekijk hier het hele verslag van het Pleincollege Eckart uit Eindhoven van de onderhandelingen over de Westelijke Sahara.

Soedan

Uitkomst van de onderhandelingen in het kort: Een vredesmissie van de VN om de veiligheid van NGO's te garanderen, blijkt de enige oplossing voor de bevolking van Soedan. De regering eist daarbij dat de (lokale) politiek met rust gelaten wordt. Over de olie opbrengsten, de investeringen in de ontwikkeling van Soedan en over de positie van de (waarschijnlijk door de overheid gefinancierde) rebellen, is geen overeenkomst bereikt.

Bekijk hier het hele verslag van het Hondsrug College uit Emmen van de onderhandelingen over Sudan.

Cyprus

Uitkomst van de onderhandelingen in het kort: Iedereen was het erover eens dat Cyprus moet worden herenigd tot één land. Griekenland en Turkije zullen zich moeten terugtrekken zodat de Cyprioten weer één volk kunnen worden en de verdeling die er nu is tussen de verschillende groeperingen wordt opgeheven.

Bekijk hier het hele verslag van het Meander College uit Zwolle van de onderhandelingen over Cyprus.

Bosnië en Herzegovina

Uitkomst van de onderhandelingen in het kort: Voor Bosnië is de beste oplossing één land, met één centrale regering en één hoofsdstad voor iedereen. De regering is verdeeld in drie gelijke delen, voor elk van de inwonende groeperingen. Kroatië is bereid om haar economisch superieure positie op te geven als Bosnië de Kroatische munt, de Kunam, gata gebruiken.

Bekijk hier het hele verslag van Vrije School de IJssel uit Zutphen van de onderhandelingen over Bosnië en Herzegovina.

Somalie

De resultaten van de onderhandelingen die op het Wessel Gansfortcollege in Groningen gevoerd werden, zijn nog niet bekend. Meer informatie volgt spoedig.