Universiteit van Amsterdam

Meerdere mechanismen reguleren signalering door eiwitgekoppelde receptoren
Promotie Geneeskunde

maandag 21 september, 14.00 uur
G-eiwit-gekoppelde receptoren (GPCRs) zijn essentieel in veel fysiologische processen. Je zou ze kunnen beschouwen als voelsprieten van een cel die signalen in hun omgeving omzetten in intracellulaire signalen om bepaalde processen te starten of te stoppen. De cel beschikt over verschillende manieren om hun functie nauwgezet te controleren zodat het GPCR-signaal weer op tijd stopt. Mariëlle Balk bestudeerde een aantal receptoren die belangrijk zijn in het cardiovasculaire systeem, en een familie van eiwitten die een grote rol speelt in de regulatie van GPCR-signalering. GPCR-signalering begint meestal met de binding van een ligand aan een receptor. Veranderingen in de beschikbaarheid van het ligand, van de receptor of van onderdelen van intracellulaire signalering vormen voor de cel een belangrijk mechanisme bij het controleren van de GPCR-functie. Balk toont dat GPCR-signalering gereguleerd wordt door verschillende mechanismen. Ook onder gecontroleerde, experimentele omstandigheden blijkt een aantal regulatiemechanismen plaats te vinden, wat het resultaat van receptorstimulatie sterk kan beïnvloeden. Mw. M.C. Balk: Regulation of cardiovascular GPCR signalling. Promotor is dhr. prof. dr. M.C. Michel.
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.

Hoogleraarsbenoemingen

Dhr. dr. J. Oomens (1968) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Action Spectroscopy aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Physica.

Jos Oomens ontwikkelde een methode om infraroodspectra van massageselecteerde ionen te meten met een vrije-elektronenlaser. De infraroodspectra bevatten belangrijke informatie over de moleculaire structuur van de ionen, die niet uit het massaspectrum zelf afgeleid kan worden en die niet met standaard spectroscopische methoden verkregen kunnen worden. In het kader van de gebruikersfaciliteit Free Electron Laser for Infrared eXperiments (FELIX) aan het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen wordt deze methode ook veelvuldig ingezet voor samenwerkingsprojecten met gastonderzoekers uit Amerika en Europa. Oomens richt zijn onderzoek op het verder ontwikkelen van spectroscopische methoden met FELIX en andere laserbronnen, maar ook op het verder toepassen van deze methoden.

Oomens is sinds 1999 werkzaam bij het FOM-instituut voor Plasmafysica in Nieuwegein, eerst als onderzoeker, later als groepsleider van de Molecular Dynamics Group. Voor die tijd werkte hij als onderzoeker aan de Gadja Mada University in Jogjakarta (Indonesië) en de Radboud Universiteit Nijmegen. In 2007 ontving Oomens, als lid van een onderzoeksgroep, de subsidie Partnerships for International Research and Education van de National Science Foundation (NSF).

Dhr. dr. mr. E. Bauw (1962) is benoemd tot hoogleraar Rechtspleging aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Eddy Bauw streeft in zijn onderzoek naar verbreding van de wijze waarop naar de rechtspleging wordt gekeken. Die verbreding geldt enerzijds de rechtswetenschappelijke discipline: niet een rechtsgebiedspecifieke benadering staat voorop, maar een integrale. Anderzijds gaat het erom te onderzoeken welke inzichten uit andere wetenschappelijke disciplines relevant (kunnen) zijn. Bauw wil deze inzichten in kaart brengen en bruikbaar maken voor de rechtspleging. Ook probeert hij onderzoekers uit die andere wetenschapsgebieden te interesseren voor onderzoek op het terrein van de rechtspleging en daarmee een verbinding tot stand te brengen. Bauw is bij dit alles vooral geïnteresseerd in de bijdrage die de rechtspleging kan leveren aan het oplossen van problemen van burgers en samenleving.

Bauw heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan in het bijzonder op het gebied van milieurecht, aansprakelijkheidsrecht, rechtspraak en rechtspleging. Hij promoveerde in 1994 cum laude aan de UvA en is sinds 2002 werkzaam als raadadviseur en plv. hoofd van de Afdeling Ontwikkeling van de Raad voor de rechtspraak. Voordien was hij wetgevingsjurist en raadadviseur bij de directie wetgeving van het ministerie van Justitie. Hij is tevens raadsheer-plaatsvervanger in het gerechtshof Arnhem en rechter-plaatsvervanger in de rechtbank 's-Gravenhage.




Universiteit van Amsterdam