Gemeente Someren


Invoering Wet investeren in jongeren

Per 1 oktober 2009 wordt de nieuwe Wet investeren in jongeren (WIJ) ingevoerd. Deze wet moet ervoor zorgen dat alle jongeren van 18 tot 27 jaar een opleiding volgen en/of werken. Het Rijk wil namelijk niet dat jongeren zonder diploma of zonder werkervaring thuis komen te zitten. Het is van belang dat jongeren hun school afmaken en werkervaring opdoen, zodat de kansen op een goede baan groter worden.

Wat houdt de WIJ in het kort in?

* Jongeren van 18 tot 27 jaar hebben geen recht meer op een bijstandsuitkering voor levensonderhoud;

* De gemeente is daarentegen verplicht de jongeren een werk-/leeraanbod te doen. Hierbij wordt rekening gehouden met de persoonlijke situatie van de jongeren;

* Jongeren die werk accepteren krijgen salaris van de werkgever. Indien het werk/-leeraanbod (bijvoorbeeld stage en scholing) geen of onvoldoende inkomen oplevert kan de gemeente een (aanvullende) inkomensvoorziening verstrekken;

* Indien de jongere een werk-/leeraanbod niet accepteert bestaat er geen recht op een inkomensvoorziening;

* Jongeren die vanwege ziekte of psychische of lichamelijke problemen niet kunnen werken en/of leren komen in aanmerking voor een inkomensvoorziening.

Wat is een werk-/leeraanbod?

Een werk-/leeraanbod is een opleiding of een baan of allebei. Daarnaast kan een werk-/leeraanbod bestaan uit vrijwilligerswerk, een cursus hoe je moet omgaan met geld, schuldhulpverlening, een inburgeringscursus, een zorgtraject of anderszins. Wat het aanbod precies inhoudt hangt af van wat de jongere wil en kan, maar ook wat de gemeente nodig vindt en kan aanbieden. De beoordeling van het werk-/leeraanbod vraagt maatwerk.

Wanneer bestaat er recht op een werk-/leeraanbod?

De volgende jongeren hebben recht op een werk-/leeraanbod:
* Jongeren tussen de 18 en 27 jaar die niet werken of leren met een inkomen beneden de voor hen geldende WIJ-norm;
* Jongeren van 16 of 17 jaar met een startkwalificatie (diploma HAVO, VWO of MBO2) die niet werken of leren (of vrijgesteld zijn van de startkwalificatie).

*

* Wanneer bestaat er recht op een inkomensvoorziening? Voor een inkomensvoorziening WIJ moet de jongere 18 jaar of ouder zijn. Daarbij zijn er twee mogelijkheden:


1. De jongere heeft een werk-/leeraanbod gekregen. De jongere kan mogelijk recht hebben op een inkomensvoorziening indien hij (en evt. partner) weinig of geen inkomsten heeft en het vermogen beneden de toegestane vermogensgrens blijft;
2. De jongere heeft een ernstige ziekte of een beperking. Daardoor kan hij niet werken en/of leren en dus ook geen werk-/leertraject volgen. Als deze jongere (en evt. partner) geen eigen inkomen heeft en het vermogen beneden de toegestane vermogensgrens blijft bestaat er mogelijk recht op een inkomensvoorziening.

Het vermogen dat vrijgelaten wordt bij de beoordeling van het recht op een inkomensvoorziening bedraagt:

* EUR 5.455,00 voor een alleenstaande;
* EUR 10.910,00 voor een alleenstaande ouder of gehuwden/samenwonenden.

Waar moet het werk-/leeraanbod worden aangevraagd?

Bij het UWV WERKbedrijf Peelland Helmond. Het adres is Churchilllaan 109 in Helmond. Het telefoonnummer is 0492-786780. De medewerker van het UWV WERKbedrijf bekijkt het opleidings- en arbeidsverleden van de jongere. Indien er geen geschikte betaalde baan is voor de jongere wordt de aanvraag voor een werk-/leeraanbod doorgestuurd naar de gemeente. De casemanager van de gemeente Someren beoordeelt of de jongere recht heeft op een werk-/leeraanbod. Daarnaast bekijkt de casemanager meteen of er recht bestaat op een inkomensvoorziening. Hiervoor hoeft niet apart een aanvraag worden ingediend.

Jongeren
De bijstandsuitkering van de jongere tot 27 jaar kan uiterlijk tot 1 juli 2010 doorlopen, mits hij niet eerder in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien. In de komende periode tot juli 2010 worden alle bijstandsuitkeringen van de jongeren omgezet naar de WIJ. Dat betekent dat de jongere eerst een werk-/leeraanbod krijgt, c.q. het bestaande re-integratietraject wordt voorgezet, en pas daarna eventueel een inkomensvoorziening.

Vragen?

Als u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met het loket Sociale zaken tijdens het telefonisch spreekuur (werkdagen 11.00 tot 12.00 uur). Het telefoonnummer is 0493-494888. U kunt ook op werkdagen van 9.00 tot 10.30 uur terecht tijdens het inloopspreekuur van Sociale zaken, Wilhelminaplein 1 te Someren.

Laatst gewijzigd: 22 september 2009

---