Vereniging Nederlandse Gemeenten

Koningin Beatrix heropent kantoor VNG

22.09.2009

Hare Majesteit de Koningin heropende vandaag het gerenoveerde kantoor van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Den Haag. Dit deed zij door het plaatsen van een bol die de vereniging van alle gemeenten symboliseert.

De openingshandeling werd naast harpmuziek en dans van het Scapino-ballet omlijst door toespraken van staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ralph Pans, voorzitter van de directieraad van de VNG en Annemarie Jorritsma, voorzitter van de VNG. Bij de opening waren ook onder anderen Herman Tjeenk Willink, vice-voorzitter van de Raad van State, Jan Franssen, Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland, Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag en vele bestuurders van gemeenten aanwezig.

Het bureau van de VNG is sinds 1975 in het pand De Willemshof gevestigd. Nieuwe inzichten van de organisatie en de daarbij behorende werkwijze voor het personeel van het bureau, maakten een ingrijpende verbouwing van het gebouw noodzakelijk. Het gerenoveerde kantoor beschikt nu over onder andere flexibele werkplekken en een atrium. De werkzaamheden aan het gebouw hebben bijna twee jaar geduurd. Alleen de voorgevel is ongewijzigd gebleven. De gotische gevel uit 1845/1846 is aangewezen als monument.

De opening van het bureau van VNG in De Willemshof werd in 1975 ook verricht door prinses Beatrix. Dit was mede vanwege de historische banden tussen de Koninklijke familie en De Willemshof. Het gebouw fungeerde als manege voor Koning Willem II en als kerkgebouw (Willemskerk) voor de Hervormde wijkgemeente Willemspark. Koningin Wilhelmina woonde in de Willemskerk kerkdiensten bij en is er evenals koningin Juliana gedoopt.

Den Haag, 22 september 2009