Ingezonden persbericht


Valkenburg, 22 september 2009

Groene Hart Streekproducten 'veroveren' Nederland

Juist in 'de Week van de Smaak' staan streekproducten in het middelpunt van de belangstelling. Het Groene Hart maakt zich dan extra sterk om onder auspiciën van de stichting 'Groene Hart, kloppend hart' de vele streekproducten uit deze regio op de kaart te zetten.

Deze inspanning werpt, mede dankzij de daartoe gevormde 'Werkgroep Streekproducten', haar vruchten af; Groene Hart Streekproducten krijgen dan ook steeds meer bekendheid.

Natuurlijk staat in deze Week van de Smaak de verkiezing van het 'Groene Hart Streekproduct 2009' centraal naast de verkiezing van ' 't Groentje'; de aanmoedigingsprijs voor een nieuw streekproduct dat dit jaar voor het eerst met succes op de markt wordt gebracht. Na een zinderende finale vindt de prijsuitreiking plaats op 23 september aanstaande om 20.00 uur in Kameryck aan het Oortjespad 3. Er zijn in de afgelopen periode veel activiteiten ontwikkeld om de Groene Hart Streekproducten meer bekendheid te geven. Ook in de komende periode worden deze activiteiten voortgezet.

Activiteiten rond Groene Hart Streekproducten

Deelname aan streekmarkten en festivals.
Deze week wordt het grote '1001 Smaken Festival' gehouden in Amsterdam Zuidoost. Groene Hart producten worden ook op streekmarkten in onder andere Rotterdam en Leiden gepresenteerd. Tijdens de 'Week van de Smaak' zijn de streekproducten ook in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda te vinden. De patiënten worden verrast met de bekende Goudse stroopwafels, een kaasplankje met Groene Hart streekkazen, maar ook met vruchten- en groenteshakes en zelfs 'Boskoopse Flappen'.

Het Groene Hart Atelier
Op de site www.groenehartatelier.nl is een zogenaamd informatieloket geopend waarbij onder andere de Hoge School In Holland, Delft is betrokken. Dit 'loket' vormt de basis voor verdere productvernieuwing en vermarkten annex distributie van Groene Hart Streekproducten. Daarnaast vinden er ook steeds meer proeverijen plaats, die door restaurateurs en producenten worden bezocht. Dat dit goed werkt, blijkt wel uit het feit dat bij steeds meer restaurants Groene Hart Streekproducten op de menukaart staan. Op 26 september aanstaande is er een bijzondere proeverij bij Kaasboerderij Van Veen in Zoeterwoude. Tijdens deze proeverij wordt een zogenaamd 'wapenschildkaasje' geïntroduceerd en het nieuwe drankje 'Weiport' geserveerd.

Het Groene Hart
Het Groene Hart is het groene gebied midden in de Randstad. Vanuit Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam is het maar 15 minuten fietsen om midden in het groen te zijn. Het Groene Hart, het grootste Nationale Landschap van Nederland, vormt een mooi contrast met de drukte van de steden. Het gebied strekt zich uit van het IJsselmeer tot de rivier de Merwede en van Den Haag tot voorbij Vianen. Het Groene Hart is niet alleen groter dan men denkt, maar ook diverser. Het landschap bestaat uit uitgestrekte weiden, veengebieden, grote plassen, meren, meanderende rivieren, historische stadjes, forten en boerderijen. Dit maakt dat het Groene Hart geschikt is voor uiteenlopende activiteiten. Het is er heerlijk fietsen, varen of wandelen. Er zijn biologische eieren direct van de boer te koop. In de restaurants worden de streekproducten vers van het land geserveerd. Men kan er slapen in een hooiberg of genieten van een biertje aan de waterkant. In de lente dansen de koeien in de wei en in de winter wordt er bij Kinderdijk geschaatst in een 17e eeuws schilderij. De Hollandse luchten zijn het hele jaar te bewonderen. Nieuw zijn de vijf Groene Hart Boerenkaasroutes die zowel op papier als via Internet verkrijgbaar (www.groenehartboerenkaasroutes.nl).



Ingezonden persbericht