Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Dit bericht staat online op: http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOA_7VGEYM

1 september 2009

Natuurkunde versus biologie tijdens Spinoza te Paard

Spinoza te Paard start op 22 september aanstaande weer met een reeks debatten over de grenzen van de wetenschap. Natuurkundige Jan Zaanen neemt het voortouw in deze eerste aflevering van het nieuwe seizoen. Pers is van harte welkom.

Zaanen vergelijkt het wereldbeeld van natuurkundigen met dat van biologen. Biologen zien ons als willoze apen, die geregeerd worden door chemische stofjes. Natuurkundigen lijken heel rationeel te zijn, zij gaan tenslotte uit van de wiskunde. Maar vaak werken natuurkundigen vanuit een mystieker wereldbeeld dan ze zelf weten. Zaanen illustreert deze stelling aan de hand van hoogtepunten uit de moderne natuurkunde. Kortom: Darwin versus Einstein, voer voor discussie en uitleg.

Supergeleiding
Jan Zaanen is hoogleraar in de theoretische natuurkunde aan de Universiteit Leiden. Hij bedacht een verklaring voor de supergeleiding bij hoge temperaturen. In 2006 won Zaanen hiervoor de Spinozapremie van NWO.

Discussie
Niet alleen Jan Zaanen spreekt zich uit over het wereldbeeld van natuurkundigen, Einstein en Darwin. Onder leiding van discussieleider Christian van 't Hof kan ook het publiek zich buigen over zijn stellingen en kritische vragen stellen. Deze eerste Spinoza te Paard belooft weer een verrassende avond vol discussie en verdieping te bieden.

Najaarsprogramma
In het najaar presenteert Spinoza te Paard naast Jan Zaanen: Bert Meijer over Leven maken (20 oktober), Dorret Boomsma over Genetica van menselijk gedrag (17 november) en Hendrik Lenstra over Wiskunde als kunst (15 december). Meer informatie over het programma is te vinden via www.nwo.nl/spinozatepaard of www.paard.nl.

Datum: 22 september 2009
Locatie: Paard van Troje, Prinsegracht 12, Den Haag Tijd: 20.00 - 21.30, zaal open 19.00 uur.
Prijs: ¤8,50


---