Gemeente Den Haag

Persbericht gemeente Den Haag

Den Haag, 22 september 2009

Peiling effect recessie gepresenteerd op OndernemersPlein:

Haagse economie minder last van crisis dan rest van Nederland

De Haagse economie toont zich minder gevoelig voor de huidige recessie dan de rest van Nederland. Zowel op de arbeidsmarkt als de woningmarkt zijn de gevolgen vooralsnog minder ingrijpend dan landelijk. Rabobank Den Haag en omgeving en de gemeente Den Haag presenteerden deze uitkomsten van een onderzoek vandaag op het OndernemersPlein, het tweedaagse treffen van het Haagse bedrijfsleven op het Plein. Vooral de financiële sector en de sectoren logistiek en communicatie blijken het in Den Haag beter te doen dan landelijk.

Wethouder Henk Kool: 'Hieruit blijkt dat Den Haag een economie heeft die tegen een stootje kan. Daar zijn we trots op. Maar het is geen reden om achterover te gaan zitten. We moeten elke dag keihard blijven werken voor het behoud van elke arbeidsplaats.' Directievoorzitter Ron Droste van Rabobank Den Haag en omgeving: 'Om te kunnen bouwen moet je weten waar je staat . Met dit onderzoek als uitgangspunt kunnen we samen met de ondernemers in de stad werken aan een succesvolle toekomst.'

Het onderzoek toont aan dat de Haagse economie minder gevoelig is voor de recessie dan de rest van het land. Ook stijgt de werkloosheid in Den Haag minder hard dan elders in het land. Bovendien heeft Den Haag in de jaren vóór de crisis de werkloosheid sterker terug weten te dringen dan landelijk, waardoor de stad er stevig voorstond toen de recessie zich aandiende.

Ook de woningmarkt in Den Haag blijkt minder kwetsbaar dan landelijk. Dat komt doordat de samenstelling van het woningaanbod in Den Haag, met veel kleinere woningen, relatief gunstig is. Woningen in Den Haag zijn ook beter betaalbaar. Daardoor worden de gevolgen van de stagnerende woningmarkt getemperd.

In lijn met de landelijke tendens geeft een kwart van de ondernemers aan minder orders te krijgen, terwijl 40 procent minder omzet draait. Net als in de rest van Nederland verwachten Haagse ondernemers ook in het derde kwartaal van 2009 een lagere omzet. Een kwart vreest met minder personeel voort te moeten, tegen bijna 30 procent landelijk. De Haagse financiële sector, logistiek en communicatie presteren beter dan landelijk; de handel doet het daarentegen minder goed.