Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

en Den Oever

Internationale rampenoefening bij Amstelmeer en Den Oever

Pompen of verzuipen. Dat is het thema van het Noordkop-deel van de internationale rampenoefening Floodex op 23 en 24 september.

In deze regio wordt het onderdeel wegpompen van water geoefend. Dat gaat gebeuren bij het Amstelmeer en bij Den Oever. De hulpverleners die aan Floodex deelnemen moeten op die twee plekken in Wieringen en bij gemaal de Vier Noorderkoggen bij Wervershoof de hand aan de pomp slaan om de waterwolf te weerstaan. De zeer grootschalige rampenoefening gaat er van uit dat een uitzonderlijk zware noordwester storm de waterstanden tot grote hoogte opstuwt. In de Noordkop breken volgens het scenario dijken door en ontstaat een situatie die rampzalig kan uitpakken. In andere delen van de provincie wordt het redden van slachtoffers geoefend.

Veel hulpverleners zijn zich al aan het voorbereiden op Floodex. Om het verrassingseffect er in te houden wil H. Katstra van de Veiligheidsregio er daarom niet veel over zeggen. Pompen worden over nog niet ondergelopen weggetjes naar hun locatie gedirigeerd. In het water worden pontons met daken gelegd zodat het lijkt alsof huizen onder water staan. Het feit dat zes helikopers en tientallen vaar- en voertuigen worden ingezet toont aan dat het redelijk spectaculair wordt.

Info

Voor meer informatie kunt u gebruik maken van de nieuwsbrief in Pdf (pdf)

Bron: HDC Media