Gemeente Medemblik

Grootschalige rampenoefening in Medemblik en Wervershoof

Op woensdag 23 en donderdag 24 september

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord bereidt een grote rampenoefening voor. Deze richt zich op meer dan twintig locaties in Noord-Holland Noord, waaronder Wervershoof en Medemblik. Hulpverleners oefenen wat ze moeten doen in geval van een zware overstroming in de regio.

De kans dat het gebeurt is uiterst klein. Toch moeten we erop voorbereid zijn: een extreem zware storm die dijkdoorbraken en overstromingen veroorzaakt. Daarom is er op woensdag 23 en donderdag
24 september een grootschalige oefening in Noord-Holland Noord. Aan deze oefening nemen honderden hulpverleners uit binnen- en buitenland deel, die tientallen voer- en vaartuigen en helikopters inzetten. Door de schaalgrootte van deze operationele test is de kans aanzienlijk dat niet alleen deelnemers, maar ook veel omwonenden er iets van meekrijgen. Op beide oefendagen, 23 en 24 september, worden zo'n achthonderd hulpverleners en figuranten ingezet. Zij oefenen het wegpompen van water en het zoeken en redden van slachtoffers.

Overlast
Er kan enige hinder worden ondervonden van de activiteiten. Getracht wordt om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Mocht u naar de oefening willen kijken, dan verzoeken wij u niet met de auto te komen en Onderdijk zoveel mogelijk te mijden. Dit om verkeersstremmingen te voorkomen.

Oefenscenario
In het poldertje Pronkvliet in Medemblik, boven het Zuiderzeepark, wordt een simulatiecamping ingericht met caravans en tenten. Er wordt hulp verleend aan de kampeerders, die bedreigd worden door het water. Bij de reddingsactie wordt een helikopter ingezet.

In bungalowpark De Vlietlanden aan de Droge Wijmersweg in Medemblik raakt volgens het oefenscenario een ambulance te water. Verspreid over het park bevinden zich andere slachtoffers van de overstroming. Aan de noordkant van de Droge Wijmersweg landt mogelijk een helikopter.

Op het terrein naast het Nederlands Stoommachinemuseum aan de Oosterdijk in Medemblik botst een auto, waarvan de inzittenden op de vlucht zijn, tegen een oude baggerschuit en vliegt daarbij in brand.

Op de Oosterdijk, tussen Onderdijk en Medemblik, wordt mogelijk een deeloefening in het evacueren van slachtoffers gehouden. Als dit onderdeel doorgaat, zal dat aan het eind van de middag zijn. Mogelijk wordt een gedeelte van de Oosterdijk tussen Medemblik en Onderdijk korte tijd afgesloten, als de situatie ter plaatse daarom vraagt. Aan de noordkant van de Groote Vliet helpen de hulpverleners een bootje dat is omgeslagen. Met reddingsvaartuigen en waarschijnlijk een helikopter worden de slachtoffers op het droge gehaald.

Aan de oostkant van de Groote Vliet komen twee pontons te liggen met een opbouw. Voor de oefenende hulpverleners moeten deze pontons ondergelopen huizen simuleren. De hulpverleners dienen de slachtoffers te evacueren. Ze maken daarbij gebruik van boten en waarschijnlijk van helikopters. De `slachtoffers' worden aan een kabel in de helikopter gehesen.

De Dirk Bijvoetweg in de gemeente Wervershoof wordt afgesloten, tussen Markerwaardweg en Leistik. Bij de brug bij Onderdijk komt een concentratie van oefenactiviteiten. Er komt een commandopost voor de hulpverleners, een tent om de `gewonden' op te vangen, een ontsmettingstent, er worden op deze plek vaartuigen te water gelaten. Op het weiland ten oosten van het water landen helikopters.

De Grutteweide wordt afgesloten voor verkeer. Alleen bewoners krijgen doorgang. Op de Grutteweide wordt een aanrijding in scène gezet. Een tractor met een aanhanger vol huisraad - burgers die op de vlucht zijn voor het wassende water - botst op een vrachtwagen.