Gemeente Hoorn

23 september informatiemarkt over Oostereiland

Op woensdag 23 september organiseert de gemeente Hoorn in samenwerking met de toekomstige gebruikers van Oostereiland een informatiemarkt in de Oosterkerk. Tijdens de markt is er onder andere een doorlopend 3D-filmpje van de restauratie- en verbouwingsplannen voor het gevangeniscomplex. Ook kunnen bezoekers zich melden voor een wandeling naar Oostereiland, waar binnenplaats en cellenblok kunnen worden bezocht. De markt wordt gehouden van 16.00 tot 20.00 uur.

Impressie Oostereiland Direct voorafgaand aan de informatiemarkt tekenen de nieuwe gebruikers van het oude gevangeniscomplex hun contract met de gemeente die de plannen heeft ontwikkeld en opdrachtgever is voor de restauratie. De voorbereidingen daarvoor zijn in volle gang. Eind volgend jaar moet de restauratie klaar zijn.

De gebruikers
Het Museum van de Twintigste Eeuw komt met de verhuizing naar het zogeheten alkovengebouw ruimer in zijn jas te zitten. Het museum, nu nog gevestigd aan de Bierkade, krijgt er de helft van de begane grond en de eerste verdieping. De tweede verdieping is voor het Ontwerpcentrum, een samenwerkingsverband van TPAHG architecten bna, stedenbouwkundig bureau HzA en MEMO projectinrichting. TPAHG is samen met BBA- Bouwkundige Begeleidings Adviesgroep tevens de ontwerper van de restauratieplannen.
Filmhuis Hoorn verhuist ook naar Oostereiland en krijgt daar drie zalen, waaronder een grote zaal in het cellenblok. Muller en Moerkerk uit Amsterdam, gespecialiseerd in cultuur en horeca, gaat op Oostereiland een low budget hotel exploiteren en de horeca voor het gehele complex.
In het gebouwencomplex komen verder nog een toeristisch informatiepunt en woningen.
Met de komst van het museum, het filmhuis en professionele horeca wordt het voormalige gevangeniscomplex weer voor iedereen toegankelijk en zal het er zowel overdag als s avonds levendig zijn.

De informatiemarkt
De informatiemarkt wordt gehouden in de Oosterkerk aan de Grote Oost en wordt om 16.00 uur geopend door wethouder Jack van Es. Daarna kunnen bezoekers doorlopend een 3D-animatie van de plannen bekijken met beelden van de bestaande en nieuwe situatie. Elders in de kerk presenteren Ontwerpcentrum, Museum van de Twintigste eeuw, Filmhuis Hoorn, de horeca en gemeente Hoorn hun invulling van de plannen. Om 17.00 uur, 18.00 uur en 19.00 uur starten de rondwandelingen naar Oostereiland. De informatiemarkt is om 20.00 uur afgelopen. Laatste wijziging van deze pagina: 8 september 2009