Erasmus Universiteit Rotterdam

Nieuw Rotterdams Instituut Scheepvaart- en Transportrecht (RISTL)

Instituut versterkt relatie universiteit en Rotterdamse haven

De natuurlijke verbinding tussen de EUR en de haven van Rotterdam wordt binnenkort versterkt met het nieuwe Rotterdam Institute of Shipping & Transport Law. Het instituut bundelt de Nederlandse krachten op het gebied van scheepvaart- en transportrecht. De Erasmus School of Law, nu al leidend op dit rechtsgebied, wil ook inter­ nationaal verder groeien. Om deze ambitie te realiseren, wordt woensdag 23 september 2009 het new UNCITRAL Convention on Contracts for the International Carriage of Goods Wholly or Partly by Sea ondertekend. Aansluitend, op 24 en 25 september, vindt het congres Rotterdam Rules 2009 plaats, met vele toonaangevende internationale sprekers.

Het Rotterdams Instituut Scheepvaart- en Transportrecht (RISTL) biedt ruimte aan alles wat voor het schip en de scheepvaart van belang is. Hieronder valt nadrukkelijk ook de zeer uitgebreide administratiefrechtelijke regelgeving voor schepen met het oog op veiligheid en milieubescherming. Daarnaast wil het nieuwe instituut ook ruim aandacht geven aan transport: alle soorten van vervoer en logistiek, of het nu gaat om het publiekrechtelijk of privaatrechtelijk vervoerrecht, personenvervoer of goederenvervoer, om openbaar of privaat vervoer, om vervoer over zee, binnenwateren, weg, spoor, lucht, of multimodaal vervoer.

Het nieuwe instituut wil de Nederlandse krachten op het gebied van scheepvaart- en transportrecht bundelen en bijdragen aan de verdere groei en bloei van dit rechtsgebied onder meer door verdere internationalisering en uitwisseling met buitenlandse onderzoekers. Bij de beoogde internationalisering gaat het niet alleen om onderzoekers werkzaam aan de EUR of andere Nederlandse universiteiten, maar ook om het mobiliseren van ervaren specialisten uit de rechtspraktijk, die via publicaties en lezingen blijk geven van wetenschappelijke belangstelling voor dit rechtsgebied.

Het Rotterdams Instituut Scheepvaart- en Transportrecht (RISTL) wil bovendien de internationale aantrekkingskracht van de EUR op studenten en onderzoekers in binnen- en buitenland te vergroten door versterking van De ambitie is om binnen vijf jaar aansluiting te vinden bij de internationale top-5 van instituten op dit gebied en binnen tien jaar internationaal erkend te worden als te behoren tot de top drie op dit terrein. Hoogleraar Commercial Law, prof.mr. F.G.M. Smeele, is beoogd directeur.

meer informatie over het congres Rotterdam Rules