Gemeente Den Helder

Raad Den Helder bespreekt burgerparticipatie in De Schooten op: 2009-09-14

De gemeenteraad van Den Helder gaat woensdag 23 september om tafel met belangenorganisties in de wijk De Schooten. Doel is met elkaar van gedachten wisselen en bekijken wat de gemeenteraad voor de wijk kan betekenen. Centraal daarbij staat het onderwerp burgerparticipatie'. De raad bekijkt daarnaast of het leukste idee dat wijkbewoners van De Schooten hebben aangedragen, ook echt kan worden uitgevoerd.

Om meer te `voelen' wat er leeft in de stad, brengt de raad ieder jaar een bezoek aan een wijk in
Den Helder. Het wijkbezoek heeft het thema burgerparticipatie meegekregen. De raadsleden willen graag antwoord hebben op vragen als: Hoe laat u zich horen als het gaat om uw wijk, hoe blijft u geïnformeerd over wat er speelt, wordt er naar u geluisterd, bent u tevreden over het proces en de organisatie van de (burger)participatie in De Schooten en: welke rol kunnen wij als gemeenteraad hierin spelen?

Voor dit wijkbezoek is een afvaardiging van de bewoners- en belangenorganisaties in De Schoooten uitgenodigd. De raad gaat dus niet met alle bewoners zelf om tafel. Die worden overigens wel `bij het wijkbezoek betrokken: de gemeenteraad heeft hen per brief gevraag aan te geven over welke zaken zij niet en juist wel tevreden zijn in hun wijk. De antwoorden vormen de leidraad voor een fietstocht door de wijk, ter voorbereiding op het (avond)bezoek. Die fietstocht vindt dezelfde dag plaats. Ook vertegenwoordigers uit de wijk fietsen mee, zodat zij tegelijkertijd enkele zaken kunnen toelichten.

Daarnaast hebben de bewoners leuke ideeën voor de wijk kunnen aandragen. Samen met de belangenorganisaties bekijken de raadsleden tijdens het wijkbezoek of het mogelijk is het leukste idee uit te (laten) voeren.