Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Persbericht Wageningen University, 050wu, 16 september 2009

http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/Boelens090916.htm

Wageningse promovendus krijgt prijs voor beste proefschrift rond internationale ontwikkeling

Dr. Rutgerd Boelens van Wageningen University heeft de "Thesis Award Competition" gewonnen. Deze prijs wordt toegekend aan het beste proefschrift dat in 2007 en 2008 op een van de Nederlandse universiteiten is verschenen op het gebied van internationale ontwikkeling. De prijs wordt op 23 september uitgereikt in de Eerste Kamer door staatssecretaris Jan Kees de Jager.

De prijs is ingesteld door het Amsterdam Institute for International Development, een initiatief van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit.

Rutgerd Boelens promoveerde op 11 april 2008 cum laude bij prof. Jan Douwe van der Ploeg, hoogleraar Rurale sociologie aan Wageningen University, en prof. Hans Achterhuis, emeritus hoogleraar Filosofie aan de Universiteit Twente. Zijn onderzoek ging over machtsstrategieën rondom het beheer van irrigatiewater in het Andesgebergte in Zuid-Amerika. In dit gebied heerst een zeer complex, soms eeuwenoud maar ook voortdurend veranderend stelsel van waterrechten, dat bovendien van dorp tot dorp varieert. Pogingen van overheden, ontwikkelingsorganisaties en machtige industriesectoren om daar greep op te krijgen met een uniforme staatsregelgeving, met marktgestuurde waterrechten en zelfs participatieve ontwikkelingsprojecten leiden tot soms openlijk maar vaak meer subtiel verzet van boeren om hun water en waterrechten te verdedigen. Boelens stelde vast dat deze pogingen tot meer greep (in naam van het principe dat "iedereen gelijk is") de lokale context, de historie, en het specifieke karakter van deze waterrechten miskennen, en daarmee de strijd van de boeren om te overleven.

Dr. Rutgerd Boelens is thans universitair hoofddocent Irrigatie en waterbouwkunde aan Wageningen University.