Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
17-09-2009

"We moeten anders gaan kijken naar de geschiedenis van Zuid-Afrika" Eerste hoogleraar Tutu-leerstoel houdt zijn oratie

"Wij moeten mentaal dekoloniseren." Dit stelt Stephen Ellis in zijn inaugurele rede als Desmond Tut-hoogleraar aan de Vrije Universiteit. Wij kunnen het huidige Zuid-Afrika niet begrijpen zonder een nieuwe visie te ontwikkelen op de geschiedenis van heel sub-Sahara Afrika. Ellis houdt - als eerste van de vier Tutu-hoogleraren ­ op 23 september zijn oratie South Africa and the Decolonization of the Mind. Wij moeten de gebeurtenissen in het hedendaagse Zuid-Afrika in een nieuw historisch perspectief plaatsen en in een bredere geografische context. Onze visie op Afrika moet vandaag in het licht staan van het spectaculaire succes van veel Aziatische landen, waaronder enkele voormalige Europese kolonies. Het is in toenemende mate belemmerend om de koloniale periode te beschouwen als de as waar de gehele Afrikaanse geschiedenis om draait.
De recente geschiedenis van Zuid Afrika wordt doorgaans gezien als de afsluitende fase in de bevrijding van Afrika van de koloniale overheersing. Nieuws uit Zuid-Afrika, positief danwel negatief, wordt door veel commentatoren geïnterpreteerd als bewijs van het succes - of juist niet - van niet alleen de Zuid-Afrikaanse emancipatie maar van de bevrijdingsbeweging in geheel sub-Sahara Afrika. Het geweld dat zo diep is ingebed in de Zuid-Afrikaanse samenleving kan daarom beter niet geïnterpreteerd worden als het bewijs van een niet geslaagde bevrijding, maar als het gevolg van conflicten die verweven zijn met de diepere geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse maatschappij.
De oraties van de overige Tutu-hoogleraren vinden 30 september (Geert Savelsbergh), 7 oktober (Eddy Van der Borght) en 14 oktober (Chris Elbers) plaats. De Desmond Tutu leerstoel `Jeugd, Sport en Verzoening' werd in 2007 ingesteld ter gelegenheid van een bezoek van Aartsbisschop Desmond Tutu aan de Vrije Universiteit. De VU eert met deze leerstoel Desmond Tutu's levenslange en geweldloze inzet voor een rechtvaardiger (wereld)samenleving.