Gemeente Doetinchem

Persbericht, 17 september 2009

Achterhoek gaat strijd aan tegen jeugdwerkloosheid

Wethouder en staatssecretaris ondertekenen 23 september Achterhoeks Actieplan Jeugdwerkloosheid

De Achterhoek wordt zwaarder dan de rest van Nederland getroffen door jeugdwerkloosheid. Als antwoord hebben de Achterhoekse gemeenten het Actieplan Jeugdwerkloosheid Regio Achterhoek opgesteld én ingediend bij het kabinet. Woensdag 23 september vindt de officiële bekrachtiging van het Actieplan plaats door staatssecretaris Klijnsma (SZW) en wethouder Otwin van Dijk (Doetinchem), namens de Achterhoekse gemeenten.

Het Actieplan Jeugdwerkloosheid Regio Achterhoek sluit aan op het landelijke Actieplan Jeugdwerkloosheid, dat onlangs is gepresenteerd. In dit landelijke Actieplan bepaalde het kabinet dat dertig regios in Nederland de kans zouden krijgen om een aanvullend plan te maken, waarvoor ook geld beschikbaar werd gesteld. Het kabinet selecteerde de Achterhoek als een van deze regios. Bovendien werd de gemeente Doetinchem door het kabinet aangewezen als centrumgemeente voor de coördinatie van het Achterhoekse Actieplan.

Verdubbeling
Hier ben ik ontzettend blij mee. Jeugdwerkloosheid is niet zomaar iets, het is een wezensgroot probleem wat om een serieuze aanpak vraagt. Gelukkig deelt het kabinet ons standpunt. We moeten de situatie van de jaren tachtig pertinent voorkomen, reageert wethouder Van Dijk.
Op dit moment telt de arbeidsmarktregio Achterhoek ongeveer zevenhonderd jeugdwerklozen, vooral in de leeftijd tussen 15 en 27 jaar. Dit is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Deze toename is ook ruim meer dan het landelijke beeld (48 procent).

Structurele oplossingen
In het Achterhoekse Actieplan Jeugdwerkloosheid leggen de Achterhoekse gemeenten nadrukkelijk de focus op structurele oplossingen. Het behalen van een startkwalificatie achten de gemeenten belangrijker dan het verkrijgen van werk op de korte termijn. Ook mogen de oplossingen niet te lang op zich laten wachten en vinden de gemeenten het belangrijk dat de jongeren ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen.

Acht projecten in 2009
Nog dit jaar willen de gemeenten acht concrete projecten in het kader van het Actieplan van start laten gaan: beeldvorming Zorg en Welzijn Voortgezet Onderwijs, Door Scholing naar Werk, Graafschap Helpt Scoren, Deeltijd BOL, Yes You Can en Werkervaringsplaatsen bij gemeenten in de Achterhoek. Hiervoor heeft het kabinet 900.000 euro beschikbaar gesteld. In de jaren daarna gaan eveneens (nieuwe) projecten van start, maar hiervoor moet de selectie nog worden gemaakt. Steeds wordt een link gelegd naar wat er in de regio al gebeurt en de landelijke acties in het kader van de bestrijding van jeugdwerkloosheid.

Op 23 september definitief
In het Actieplan werken de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselsteek en Winterswijk samen met partijen uit het veld, zoals het UWV Werkbedrijf, het Regionaal Meld- en Coordinatiepunt (RMC) en de Regio Achterhoek. Ook de jongeren worden bij de selectie en de projecten betrokken. Zodra op woensdag 23 september het convenant door de staatssecretaris en de gemeenten is ondertekend, is het Actieplan Jeugdwerkloosheid Regio Achterhoek definitief. De officiële start van de projecten volgt daarna.

Lees meer