Israëlische oud-officier presenteert Gaza-rapport Breaking the Silence

17/09/2009 17:02

ICCO

Woensdag 23 september wordt om 20:00 in de Balie in Amsterdam het Nederlandstalige Gaza-rapport gepresenteerd van Breaking the Silence. De Israëlische oud-officier Yehuda Shaul, zal deze avond het rapport, bestaande uit getuigenissen van soldaten die deel genomen hebben aan de Gaza-oorlog, toelichten.

Voor het rapport zijn 54 getuigenissen afgenomen. De soldaten legden verklaringen af over moedwillige en doelloze vernietiging van huizen en moskeeën, het gebruik van fosfor in dichtbevolkte gebieden en een klimaat waarin Israëlische soldaten worden aangemoedigd om op alles wat beweegt meteen te schieten. Het rapport dat in juli 2009 in Israel werd gepresenteerd zorgde voor veel commotie.

Breaking the Silence is in 2004 opgericht door Israëlische (ex) soldaten. Zij verzamelen getuigenissen van Israëlische soldaten over de werkwijze van het Israelische leger. De groep vindt het belangrijk dat elke Israëli op de hoogte is van de werkwijze van het Israëlische leger in de bezette Palestijnse gebieden.

Yehuda Shaul, één van de oprichters van Breaking the Silence, geeft o.a. rondleidingen in de Palestijnse stad Hebron. Hier was hij tijdens zijn dienstijd als officier gelegerd om de joodse kolonisten, gevestigd in het centrum van de stad, te 'beschermen'.

De avond wordt ingeleid door de voorzitter van Een Ander Joods Geluid, Jaap Hamburger. Yehuda Shaul geeft een lezing en een presentatie over het Gaza-rapport. Hierna is onder leiding van Max Arian, journalist en eindredacteur van de Brug, ruimte voor vragen en discussie. De Nederlandse vertaling van het Gaza-rapport wordt tijdens de avond gratis verstrekt.

Publieksbijeenkomst presentatie Gaza-rapport

Datum : woensdag 23 september

Locatie : De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam

Zaal open : 19:30

Aanvang : 20:00

Afsluiting: 22:15

Toegang : gratis

Deze avond wordt mogelijk gemaakt door ICCO, Een Ander Joods Geluid, SIVMO (Steuncomité Israelische Vredes- en Mensenrechten Organisatie) en United Civilians for Peace





http://www.icco.nl