Gemiva-SVG Groep


P E R S B E R I C H T

Alphen a/d Rijn, 18 september 2009

Officiële opening logeerhuis in Alphen aan den Rijn

Jari Koelewijn opent op 23 september officieel Logeerhuis Alphen aan de Hooftstraat in Alphen aan den Rijn. Jari is één van de logees van deze nieuwe locatie voor mensen met een handicap van de Gemiva-SVG Groep.

In april startte in Alphen aan den Rijn het Logeerhuis Alphen. In deze vrijstaande villa in een vriendelijke wijk logeren kinderen en (jong)volwassenen met een verstandelijke of meervoudige handicap. Dat doen zij op afspraak een aantal weekenden of midweken per jaar. De Gemiva-SVG Groep heeft elders in de provincie al vijf logeerhuizen (onder andere in Leiderdorp, Waddinxveen en Gouda). Er is veel behoefte aan deze vorm van opvang. Het thuis verzorgen van een kind of volwassene met een verstandelijke of meervoudige handicap kan een zware belasting zijn. Ouders of verzorgers en andere gezinsleden kunnen tijdens een logeerpartij even op adem komen, vertelt Koos Hoogenboom, locatiehoofd van het logeerhuis. Hun dochter, zoon, broer of zus vindt in het logeerhuis veel overeenkomsten met thuis.

Logeren is leuk!
Logeerhuis Alphen staat open voor een brede doelgroep van cliënten. Bij iedere logee nemen we de tijd en passen we de zorg en begeleiding aan naar zijn of haar behoeften, legt Hoogenboom uit. Maar logeren is vooral ook leuk. Voor de meeste cliënten is logeren een feest. We hebben spelmateriaal en organiseren activiteiten in en om het huis. Ook daarbij gaat het in het logeerhuis trouwens net als thuis: in het weekend staan we rustig op, nemen de tijd voor het ontbijt en bespreken met elkaar wat we gaan doen. Soms ondernemen we ook uitstapjes buiten de deur. Afgelopen vakantie zijn we bijvoorbeeld regelmatig op stap geweest, naar het bos of naar het zwembad. Op dit moment maken ruim dertig cliënten gebruik van de logeergelegenheid, voornamelijk in het weekend. En dat gaat uitstekend, zegt Hoogenboom. Vooral het pand valt in de smaak bij logees en medewerkers. De slaapkamers zijn ruim en de tuin is lekker groot. En onderling klikt het ook goed.

Voor de eerste keer logeren?
De huidige cliënten van Logeerhuis Alphen zijn inmiddels gewend aan hun logeerplek. Maar niet iedereen went even gemakkelijk. Nieuwe logees kunnen daarom eerst een kijkje komen nemen of een nachtje proeflogeren. Vooral voor de midweken heeft Logeerhuis Alphen nog plaats vrij. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij de afdeling Zorgbemiddeling van de Gemiva-SVG Groep, telefoon (071) 580 61 00. Om gebruik te kunnen maken van Logeerhuis Alphen, is een indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). De medewerkers van de afdeling Zorgbemiddeling kunnen helpen bij de aanvraag ervan.

Gemiva-SVG Groep
Het logeerhuis in Alphen is een locatie van de Gemiva-SVG Groep. De Gemiva-SVG Groep ondersteunt in de provincie Zuid-Holland vierduizend mensen met een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige handicap of niet-aangeboren hersenletsel. Dit gebeurt bij de mensen thuis, op school of in hun bedrijf, maar ook in de locaties van de Gemiva-SVG Groep. Het doel is om ondersteuning te bieden die ertoe leidt dat mensen met een handicap zo veel mogelijk aan de samenleving kunnen deelnemen, waarbij zij zelf of met ondersteuning keuzes maken voor hun eigen levensomstandigheden en hun persoonlijke toekomst.