Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Raad van State 23 september 2009

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

8 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200802543/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 23 september 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Projectvestiging glastuinbouw Deurne' van de gemeente Deurne) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Projectvestiging glastuinbouw Deurne' van de gemeente Deurne. Het plan maakt de aanleg van ongeveer 100 ha aan glastuinbouwgebied mogelijk, inclusief bedrijfsgebouwen, tuinbouwgerelateerde bedrijvigheid en maximaal 7 bedrijfswoningen. Het glastuinbouwgebied moet komen langs de Langstraat in het buitengebied ten oosten van het centrum van Deurne. Een aantal omwonenden is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen vooral voor verslechtering van hun woon- en leefklimaat. Daarbij wijzen zij onder meer op mogelijke geluids-, stank- en lichthinder. Ook vrezen zij voor een verslechtering van de luchtkwaliteit. Ook zou de Langstraat niet geschikt zijn om al het verkeer vanuit het glastuinbouwgebied op te vangen. Verder zijn zij het niet eens met de mogelijkheden die het plan geeft om tijdelijke werknemers in het gebied te huisvesten. Ook zijn zij van mening dat het gemeentebestuur onderzoek had moeten doen naar alternatieve locaties voor het glastuinbouwgebied. De zaak is op 15 juni jl. op zitting behandeld.
2. 200805176/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 23 september 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor petrochemische fabriek in Terneuzen) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zeeland heeft verleend aan Dow Benelux voor een grote petrochemische fabriek aan de Herbert H. Dowweg in Hoek in de gemeente Terneuzen. De Zeeuwse Milieufederatie, de stichting Natuur en Milieu en de Mobilisation for the Environment (Mob) zijn tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het er niet mee eens dat Dow pas op termijn aan de strengere normen voor de uitstoot van een aantal vluchtige organische stoffen moet voldoen. Ook Dow verzet zich tegen die termijn, maar volgens Dow is de termijn juist te kort om de fabriek aan te passen om aan de normen te voldoen. Verder vindt Dow een aantal voorschriften in de vergunning te streng. Het gaat bijvoorbeeld om voorschriften die de uitstoot van stikstofoxiden regelen. Volgens de Milieufederatie, Natuur en Milieu en Mob had het provinciebestuur juist strengere normen moeten opnemen in de vergunning. Volgens hen zou dit mogelijk zijn als de fabriek volgens de zogenoemde 'beste beschikbare technieken' zou worden aangepast. De zaak is op 14 mei jl. op zitting behandeld.
3. 200805576/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 23 september 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Veursestraatweg 2007' van de gemeente Leidschendam-Voorburg) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland, waarbij het bestemmingsplan 'Veursestraatweg 2007' van de gemeente Leidschendam-Voorburg grotendeels is goedgekeurd. Het plan beoogt de karakteristieke waarden van onder meer de wijk 't Lien, een deel van de wijk De Rietvink en het straatbeeld van de Veursestraatweg in stand te houden. De eigenaresse van een woning aan de Veursestraatweg is het niet eens met de bebouwingsmogelijkheden op twee nabijgelegen percelen en de beperking om op haar eigen perceel bij te bouwen. De eigenaren van een andere woning aan de Veursestraatweg vinden dat het bestemmingsplan twee vrijstaande woningen in plaats van een twee-onder-één-kapwoning op hun perceel had moeten toestaan. Ook is de goothoogte van 4 meter die maximaal is toegestaan een beperking voor de architect. Zij vinden een goothoogte van 5,5 meter geschikter. Een aantal bedrijven, waaronder een autodealer en een schadebedrijf, vindt dat zij in hun uitbreidingsmogelijkheden worden beperkt door het bestemmingsplan. Deze bedrijven zijn gevestigd op een bedrijventerrein dat aan de oostzijde grenst aan de zogenoemde Duivenvoordecorridor. De zaak is op 13 augustus jl. op zitting behandeld.
4. 200806856/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 23 september 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Overige
inhoudsindicatie:

(Vaststelling geluidsplan traject A1 Beekbergen - Deventer-Oost) Uitspraak over de vaststelling door de minister van Verkeer en Waterstaat van het geluidsplan voor een deel van het traject A1 Beekbergen - Deventer-Oost. De minister heeft dit plan vastgesteld op grond van de Spoedwet wegverbreding. Het gemeentebestuur van Voorst en een inwoner van Wilp zijn tegen de vaststelling van het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zowel de man als het gemeentebestuur vinden dat de minister de groei van het wegverkeer op de A1 heeft onderschat. Ook zou het geluidsreducerende effect van het 2-laags zeer open asfalt beton (ZOAB) langzaam afnemen, zodat de minister méér maatregelen had moeten nemen om geluidsoverlast van de A1 te voorkomen, aldus de man en het gemeentebestuur. Verder vindt de man dat de minister de geluidsbelasting van de weg op zijn woning niet goed heeft berekend. Er zou geen rekening zijn gehouden met files en het weerkaatsen van het geluid van de weg. De zaak is op 10 juli jl. op zitting behandeld.
5. 200808095/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 23 september 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvoorschriften voor anti-hagelkanon in Kapelle) Uitspraak over de vaststelling door het college van burgemeester en wethouders van Kapelle van zogenoemde maatwerkvoorschriften voor een schokgolfgenerator (anti-hagelkanon) aan het Verlorenwegje in Kapelle. De generator, die met grote kracht luchtdruk kan verplaatsen, moet hagelbuien boven de fruitgronden voorkomen zodat het fruit niet wordt beschadigd. De generator is gemiddeld 40 minuten in bedrijf. Om de 7 seconden vindt dan een explosie plaats. In de maatwerkvoorschriften is geregeld aan welke geluidsnormen moet worden voldaan. De eigenaar van een camping uit de buurt vreest dat omwonenden en campinggasten geluidsoverlast zullen ondervinden van de generator. Ook vindt hij dat het gemeentebestuur had moeten voorschrijven hoe vaak de generator mag worden gebruikt. De zaak is op 27 augustus jl. op zitting behandeld.
6. 200808974/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 23 september 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsom voor stichting Dierenthuis uit Aarle-Rixtel) Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Laarbeek heeft opgelegd aan stichting Dierenthuis uit Aarle-Rixtel. Het gemeentebestuur wil dat de stichting stopt met het permanent opvangen van honden en katten aan de Bakelseweg in Aarle-Rixtel. Ook wil het gemeentebestuur dat de stichting een hek weghaalt dat op het perceel is neergezet. Het bestemmingsplan zou het opvangtehuis en het hek niet toestaan. De stichting en de bewoners van het perceel aan de Bakelseweg zijn het niet eens met de dwangsom. De rechtbank in Den Bosch heeft in december 2008 een eerder beroep van de stichting gegrond verklaard omdat het gemeentebestuur de stichting geen nieuwe termijn had gegeven om aan de overtreding een einde te maken. Dit zou betekenen dat de stichting na de uitspraak van de rechtbank geen gelegenheid zou hebben om betaling van de dwangsom te voorkomen. Daarom heeft de rechtbank aan de stichting een nieuwe termijn gegund om de honden en katten van het perceel te verwijderen. Tegen deze uitspraak zijn de stichting en de bewoners in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen is het opvangtehuis niet in strijd met het bestemmingsplan. En als dit wel zo zou zijn, dan had het gemeentebestuur vanwege de bijzondere omstandigheden van dit geval moeten afzien van het opleggen van een dwangsom. De zaak is op 24 augustus jl. op zitting behandeld.
7. 200900517/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 23 september 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Verordeningen
inhoudsindicatie:

(Weigering vergunningen voor seksclub door gemeente Den Helder) Uitspraak over de weigering door de burgemeester van Den Helder om in 2007 een exploitatievergunning te verlenen voor een seksclub aan de Binnenhaven in Den Helder. De zitting gaat ook over de weigering door het gemeentebestuur van Den Helder om het bedrijf een vergunning op grond van de Drank- en Horecawet te verlenen. Beide vergunningen zijn geweigerd, omdat de exploitant van de seksclub eerder strafrechtelijk is veroordeeld voor onder meer enkele verkeersovertredingen. Verder is de man eerder betrokken geweest bij de seksclub waarvan de exploitatievergunning in 2005 is ingetrokken. De burgemeester en het gemeentebestuur hadden aanvankelijk de vergunningen geweigerd op grond van onder meer de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet bibob). Nadat de rechtbank in Alkmaar beide weigeringen had vernietigd, hebben de burgemeester en het gemeentebestuur opnieuw de vergunningen geweigerd, maar dan op andere gronden. De rechtbank in Alkmaar heeft in december 2008 een eerder beroep van de man tegen de nieuwe weigeringen ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak is de man in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat de burgemeester en het gemeentebestuur niet mochten afgaan op zijn strafrechtelijke veroordelingen van meer dan vijf jaar geleden. Verder ontkent hij dat hij als exploitant of als beheerder eerder betrokken was bij de seksclub. De zaak is op 17 augustus jl. op zitting behandeld.
8. 200902518/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 23 september 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet openbaarheid van bestuur
inhoudsindicatie:

(Verzoek openbaarmaking rapport over onderzoek naar bestuurscultuur Edam-Volendam) Uitspraak over de afwijzing door het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam van het verzoek van een man om toezending van alle stukken die betrekking hebben op het rapport 'Het derde klaphek voorbij? Een analyse van de Volendamse bestuurscultuur'. Dit rapport is in 2001 openbaar gemaakt naar aanleiding van een onderzoek naar de bestuurscultuur in Edam-Volendam. Aanleiding van het onderzoek was de cafébrand in de nieuwjaarsnacht van 2001. Het onderzoek is uitgevoerd door de faculteit Sociale Wetenschappen van de Erasmus Universiteit. De man heeft om openbaarmaking van het rapport verzocht op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De universiteit heeft het verzoek om toezending van alle stukken afgewezen, omdat persoonlijke beleidsopvattingen, de persoonlijke levenssfeer van de respondenten, de academische vrijheid en de belangen van de onderzoekers zich tegen openbaarmaking van alle stukken zouden verzetten. Volgens de universiteit is de feitelijke informatie zo verweven met de observaties, interpretaties en persoonlijke opvattingen van de onderzoekers dat het niet mogelijk is deze van elkaar te scheiden. De universiteit heeft daarom de openbaarmaking integraal geweigerd zonder een belangenafweging per document of per onderdeel te maken. De rechtbank van Alkmaar heeft in februari 2009 een eerder beroep van de man tegen de weigering gegrond verklaard. Het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit is het niet eens met deze uitspraak en is in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. De zaak is op 6 augustus jl. op zitting behandeld.