Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Fietstocht langs verbeterpunten tijdens Week van de Vooruitgang

In de Week van de Vooruitgang worden het wandelen, fietsen, openbaar vervoer, kritisch autogebruik en anders omgaan met mobiliteit gepromoot. De deelgemeente had donderdag 17 september een fietstocht vanaf de Oostzeedijk langs mogelijke fietsknelpunten in Kralingen-Crooswijk georganiseerd.

Door dagelijks bestuurder Lucas de Boer werd getoond wat er in het afgelopen jaar is gebeurd om het fietsen aantrekkelijker te maken. Aan de fietstocht deden bewoners, deelraadsleden, medewerkers van Stadstoezicht, Cineac Kralingen-Crooswijk en de wijkagent mee.

De eerste stop was op de Goudse Rijweg / Vlietlaan. In het verleden stonden autos dwars door de straat geparkeerd. Nu zijn er echter parkeervakken met een duidelijke belijning aangebracht. Dit moet ervoor zorgen dat fietsers de ruimte krijgen om veilig te kunnen fietsen. Daarna trok de tocht verder naar de Boezemsingel. Bewoners gaven vorig jaar aan dat het erg lastig was om fietsend, van de Boezemsingel naar de Boezemweg, over te steken. De deelgemeente heeft voor belijning gezorgd. Hierdoor is het vlak, waar de fietsers mogen oversteken, duidelijk geworden.

Start werkzaamheden Pijperstraat
De groep fietste vervolgens naar de Pijperstraat. Dit is een drukke weg waar veel auto- en fietsverkeer doorheen rijdt. Daarnaast liggen er tramrails in deze straat.

Eind september 2009 wordt er gestart met de aanleg van fietssuggestiestroken. Dit zorgt ervoor dat de fietsers een duidelijke plek op de weg hebben.

Dagelijks bestuurder Lucas de Boer (midden) en wijkregisseur Eelco Stapelkamp (rechts) vertellen over de aanleg van fietssuggestiestroken in de Pijperstraat (Foto: Karin Oppelland).

Fietsbeugels Libanonweg
Vervolgens werd de Libanonweg aangedaan. Hier staan veel fietsen aan lantarenpalen geketend. Dit doet afbreuk van het straatbeeld. Lucas de Boer wil niet dat fietsen voor een rommelig straatbeeld zorgen. Hij deed dan ook de belofte om op de Libanonweg fietsbeugels te laten plaatsen. Hierdoor kunnen bewoners makkelijker hun fiets kwijt.

Ook in de Aegidiusstraat staan ontzettend veel fietsen aan de zijkant van de weg. In de toekomst zal deze straat opgeknapt worden, maar daar moet nog op gewacht worden. De bouwaannemer zal eerst de geplande panden in de Aegidiusstraat moeten realiseren, voordat de deelgemeente opdracht kan geven voor het opknappen van de straat. Dit omdat er zwaar verkeer door de Aegidiusstraat moet rijden om het bouwterrein te bereiken.

Fietsberging stichting Fionda
Vervolgens bezocht de groep de fietsberging van de stichting Fionda aan de Lambertusstraat 57. Omwonenden maken volgens de eigenaar van de stichting flink gebruik van deze berging. Op dit moment is er een wachtlijst om van deze berging gebruik te maken. Lucas de Boer is bijzonder te spreken over deze fietsberging. Hij vindt dat er meer van dit soort bergingen in de deelgemeente zouden moeten zijn. De bergingen zorgen ervoor dat bewoners hun fiets op een veilige plek kunnen zetten. Tegelijkertijd wordt het straatbeeld verbeterd omdat er minder fietsen in de straat staan.

Oversteekplaats s-Gravenweg

Dit jaar werd ook de oversteekplaats van de s-Gravenweg en de Tijs van Zeventerstraat bezocht. Vorig jaar gaven bewoners aan het erg lastig te vinden om fietsend de oversteek te maken tussen de Tijs van Zeventerstraat en de s-Gravenweg. De deelgemeente heeft hierop de opdracht gegeven om een duidelijke oversteekplaats voor fietsers te maken. Hierdoor voelen fietsers zich een stuk veiliger als ze de oversteek willen maken.

Als laatste locatie werd de Kortekade bezocht. Op dit moment wordt de Kortekade flink opgeknapt. De fietsers krijgen in deze straat meer ruimte en de ruimte voor automobilisten wordt versmald. Hierdoor moeten de automobilisten langzamer rijden. Dit zal de verkeersveiligheid ten goede komen.

De fietstocht werd afgesloten in restaurant Minang Kabau. Onder het genot van een hapje en een drankje werd er nog flink gediscussieerd hoe het fietsen aantrekkelijker te maken. Alle deelnemers aan de tocht hadden een plezierige en leerzame avond beleefd.