Toezichthouders pleiten voor verduidelijking en aanscherping regels

23/09/2009 10:29

VTW

Toezichthouders van corporaties houden zich goed aan hun eigen 'code voor goed bestuur' en vinden dat deze een positief effect heeft op hun toezicht. Op bepaalde onderdelen is verduidelijking danwel aanscherping nodig. Bijvoorbeeld bij de regels rondom de risicobeheeersings- en controlesystemen en de benoemingsperiode van het bestuur. Dat blijkt uit het evaluatieonderzoek naar de toepassing van de Governance Code door toezichthouders bij woningcorporaties. Gisteravond nam minister Van der Laan (Wonen, Wijken, Integratie) het eerste exemplaar van de eindrapportage in ontvangst, tijdens de jaarlijkse relatiedag van de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW).

Code voor goed bestuur

De Governance Code is een code voor goed bestuur en daarmee een handvat voor toezichthouders. De code bevat normen voor goed bestuur en toezicht, transparantie, externe verantwoording en financiële beheersing bij woningcorporaties. De code is in opdracht van VTW en branchevereniging Aedes opgesteld en sinds 1 januari 2007 van kracht. Toezichthouders die lid zijn van VTW of branchevereniging Aedes zijn verplicht zich te houden aan de code volgens het principe 'pas toe of leg uit'.

Code voor goed bestuur heeft positieve effecten

Uit het onderzoek blijkt dat toezichthouders van corporaties de 'code voor goed bestuur' intensief toepassen en dat deze een positief effect heeft op het toezicht, met name op de werving en selectie van toezichthouders en de wijze van zelfevaluatie. Ook zit 93% van de toezichthouders op of onder het gestelde maximum als het gaat om hun eigen beloning.

Op onderdelen betere handhaving nodig

Circa een kwart van de toezichthouders blijft langer aan dan de maximale zittingsduur van drie keer vier jaar. Bovendien bestaat er weinig prioriteit voor een expliciet diversiteitbeleid. De toezichthouders geven aan betere handhaving op die punten gewenst te vinden. Ook doen zij suggesties voor verduidelijking of aanscherping van bepaalde principes en uitwerkingen in de code.

Over het onderzoek

Het onderzoek vond plaats in de periode van februari tot en met juni 2009 en is uitgevoerd door Vannimwegen, managementadviesbureau uit Amsterdam op het gebied van bouwen en wonen.

Over VTW

VTW ondersteunt, adviseert en behartigt de belangen van toezichthouders van woningcorporaties. Daarmee wil VTW het intern toezicht op woningcorporaties versterken. VTW streeft hierbij naar excellent toezichthouderschap: de uitoefening van intern toezicht door integere en deskundige toezichthouders met een onafhankelijke en kritische houding tegenover het bestuur.





http://www.vtw.nl