FNV Bondgenoten

Bonden sluiten nieuwe cao voor payrollbedrijven

Vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond hebben met de Vereniging voor Payroll Ondernemers (VPO) een nieuwe cao voor payrollers afgesproken. Kern van de nieuwe cao is dat de belangrijkste arbeidsvoorwaarden zoals loon, verlof/vakantie en toeslagen bijna naadloos aansluiten bij de arbeidsvoorwaarden die normaal gesproken gelden in de onderneming waar de payrollers werken.

Marcel Nuyten, bestuurder FNV Bondgenoten: "Wij willen dat voor werknemers die via een payroller werken hetzelfde geldt als voor andere werknemers. Dus geen verschillen in arbeidsvoorwaarden. Deze cao is wat dat betreft een belangrijke stap vooruit" aldus Marcel Nuyten, bestuurder van FNV Bondgenoten.

Verder kunnen payrollers zich op vrijwillige basis aansluiten bij pensioenfondsen in bedrijfstakken die dat hebben geregeld, zoals Zorg en Welzijn, Horeca, Detailhandel. De bonden streven er naar dat aansluiting bij bedrijfstakpensioenfondsen verplicht wordt. "Ook qua pensioen willen wij geen verschil tussen werknemers die via een payroller werken en andere werknemers" aldus Roderik Mol, bestuurder van CNV Dienstenbond.

Een belangrijk discussiepunt tussen payrollers en vakbonden is de mate van flexibiliteit in de VPO- of Payroll-cao. "Die vinden wij nu nog te groot in vergelijking met andere cao's. Als payrollers geaccepteerd willen worden en de Payroll-cao stand wil houden, dan moet dit anders" aldus Mol en Nuyten.

De nieuwe cao loopt van 1 juli 2009 tot 1 januari 2011.

De oude cao was beëindigd per 1 juli j.l.