Gemeente Nieuwegein


* ontwikkelingsperspectief voor het gebied rondom de a12 tussen oudenrijn en lunetten

Ontwikkelingsperspectief voor het gebied rondom de A12 tussen Oudenrijn en Lunetten

woensdag, 23 september 2009

De A12-zone tussen de knooppunten Oudenrijn en Lunetten kan zich de komende decennia (tot 2040) ontwikkelen tot een van de mooiste stedelijke gebieden van Nederland. Om dit doel te bereiken hebben de gemeenten Utrecht, Nieuwegein en Houten, Bestuur Regio Utrecht, provincie Utrecht en het departement van VROM (met betrokkenheid van Verkeer en Waterstaat) voor dit gebied een ontwikkelingsperspectief opgesteld onder de naam A12 Centraal.

De A12-zone tussen de knooppunten Oudenrijn en Lunetten is een unieke locatie voor duurzame en vernieuwende ontwikkelingen op het gebied van wonen en bedrijvigheid, voor groene voorzieningen en voor sportieve en recreatieve projecten. De A12 is één van de belangrijkste verkeersassen van Nederland. Nu er verbeteringen van de (snel-)wegen in de Utrechtse regio in onderzoek zijn, waarbij de A12 ook betrokken is, doet zich een uitgelezen kans voor om meer samenhang te brengen in het stedelijk gebied rondom die A12.

Ambitie A12 Centraal

De samenwerkende partners hebben met het gebied een grote ambitie:
* Het gebied biedt de mogelijkheid de stedelijke gebieden van Nieuwegein en Utrecht, die nu nog met de rug tegen elkaar liggen, beter met elkaar te verbinden. Daarbij kan ruimte worden gecreëerd voor een groot aantal nieuwe woningen.

* De kanalen en vaarten kunnen beter tot hun recht komen en intensiever worden gebruikt.

* Dankzij de snelweg en een sterke verbetering van het openbaar vervoer biedt de A12-zone tussen Oudenrijn en Lunetten straks niet alleen een uitstekende locatie voor grote publiekstrekkers zoals centra voor congressen, cultuur, onderwijs en innovatieve bedrijvigheid, maar ook voor wonen, sport en recreatie. In de A12-zone kan ruimte worden gevonden voor grootschalige voorzieningen als stadions en zwembaden wanneer de Olympische Spelen in 2028 naar de Randstad zouden komen.
* Er kan meer groen in het stedelijk gebied komen door het maken van een groene verbinding tussen de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het Groene Hart. De Nieuwe Hollandse Waterlinie kan in het oosten worden versterkt tot een aantrekkelijk landschap, goed bereikbaar voor de inwoners van de Utrechtse regio.

A12 Centraal van belang voor de Randstad

De ontwikkeling van A12 Centraal kan een belangrijke bijdrage leveren aan de randstedelijke economie en de randstedelijke kwaliteit van de leefomgeving doordat een aantal maatschappelijke problemen kan worden verminderd: het woningtekort (kwalitatief en kwantitatief) en de druk op waardevolle landschappen. Ook biedt het ruimte voor economische groei.

Hoe verder?

De planvorming bevindt zich nog in een beginstadium. Voordat de ambitie werkelijkheid kan worden zijn nog veel onderzoeken en berekeningen nodig en zal de ambitie worden getoetst op haalbaarheid. Dit leidt vervolgens tot een gebiedsontwikkelingsplan waarover in een volgende fase met tal van organisaties overleg zal worden gevoerd, zoals met bedrijven, natuur- en milieuorganisaties en bewonersorganisaties.
De belangrijkste ontwikkelingen in het gebied van de A12 zullen na 2020 hun beslag krijgen.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeenten Utrecht, Nieuwegein en Houten, Bestuur Regio Utrecht, provincie Utrecht en het departement van VROM (met betrokkenheid van Verkeer en Waterstaat).