Ministerie van Economische Zaken

Heemskerk regelt winkelstraatmanagers voor gemeenten

23 september 2009 | nieuwsbericht | Veilig ondernemen

Ondernemers in winkelgebieden met een criminaliteitsprobleem kunnen de veiligheid vergroten door het inhuren van een winkelstraatmanager. Deze zet zich in voor goede lokale samenwerking tussen ondernemers onderling en tussen ondernemers en gemeente en politie.

Gemeenten kunnen hiervoor een bijdrage van maximaal 120.000 euro krijgen.

Dat maakte staatssecretaris Heemskerk bekend tijdens de conferentie 'Lokale economie: van denken naar doen' op 23 september 2009. Volgens Heemskerk vergroot de inzet van een straatmanager de veiligheid van ondernemers. 'Een straatmanager bevordert de samenwerking tussen ondernemers, gemeenten en politie. Dat heeft een positief effect op de aanpak van de criminaliteit. Juist in deze lastige economische tijden waarin de detailhandel het moeilijk heeft, is dat van groot belang.'

Winkelaanbod

Een winkelstraatmanager brengt niet alleen ondernemers, gemeenten en politie bij elkaar. Hij besteedt ook veel aandacht aan leegstand, het straatbeeld, veiligheid en de ontwikkeling van het winkelaanbod. Belangrijkste voorwaarden voor het krijgen van een bijdrage zijn dat de winkelstraatmanager minimaal twee jaar wordt ingezet, de gemeente zelf minimaal vijftig procent aan de totale kosten bijdraagt en dat er samen met de ondernemers een plan van aanpak is opgesteld.

Regeldruk

Tijdens de conferentie heeft Heemskerk gemeenten opgeroepen stevig aan de slag te gaan met het stimuleren van de lokale economie door dit soort instrumenten te gebruiken. 'Het stimuleren van de lokale economie vraagt om een totaalplaatje. Denk dan bijvoorbeeld ook aan het inzetten van de gemeentelijke handhaving tegen verloedering, het bieden van voldoende ruimte voor bedrijvigheid en het terugbrengen van regeldruk voor ondernemers. Maak gebruik van de kennis en de ideeën die het lokale bedrijfsleven heeft, evenals de lokale kamer van koophandel en de MKB-organisaties.' Heemskerk stelt in totaal drie miljoen euro beschikbaar voor de inzet van winkelstraatmanagers.

Aandacht voor winkelstraatmanagement past binnen het beleid van Heemskerk om de veiligheid voor kleine bedrijven te vergroten. Vanaf 1 september 2009 kunnen ondernemers gebruik maken van de beveiligingsscan. Met deze scan krijgen kleine bedrijven onafhankelijk advies op maat, toegespitst op hun branche en zaak. Via de subsidie Veiligheid Kleine Bedrijven kan de ondernemer de helft van de kosten (tot 10.000 euro) voor het veiliger maken van zijn zaak vergoed krijgen. Heemskerk heeft voor deze regeling eerder al 24 miljoen euro uitgetrokken.

Meer informatie: Ruud Stevens, woordvoerder staatssecretaris Heemskerk, 06-461 52 406, r.p.stevens@minez.nl

Meer informatie


* Onderzoek Deloitte naar winkelstraatmanagement rapport | 23 september 2009 | Veilig ondernemen | PDF document, 1242 Kb Succes- en faalfactoren van winkelstraatmanagement - september 2009

Verwante informatie


* Veilig ondernemen