Groen!

Groen! roept gemeentes op tegen kapitaalverhoging Gemeentelijke holding te stemmen

door Bart Caron (Vlaams parlementslid) op 23 september 2009 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid"

Toen Dexia vorig jaar, net als alle banken ter wereld, in de problemen kwam, schoot de Gemeentelijk Holding ter hulp. De Holding, die de op één na grootste aandeelhouder is van Dexia en alle Belgische steden en gemeenten verenigt, pompte in oktober 2008 een half miljard in de bank. Geld dat de holding niet zomaar op de plank had liggen en er moest dan ook worden geleend. Deze lening werd gewaarborgd onder de vorm van de Dexia-aandelen van de Gemeentelijke Holding. En daar wringt het schoentje.

De kapitaalsinjectie kon niet beletten dat het Dexia-aandeel in vrije val ging (van 8,55 euro in oktober 2008 naar 1,14 euro in maart 2009). Bijgevolg bleek de lening door de Gemeentelijke Holding niet meer gedekt te zijn. De Holding zocht en vond een tijdelijke overheidswaarborg, maar deze loopt eind deze maand af en een verlenging dringt zich op. De federale en gewestelijke overheden willen deze waarborg echter niet gratuit verlengen, maar eisen een structurele kapitaalsverhoging van de Gemeentelijke Holding; een input die gezocht wordt bij de gemeentes.

Op 30 september beslissen de gemeentes op een algemene aandeelhoudersvergadering of zij instemmen met deze kapitaalsverhoging en hoeveel zij in deze operatie willen investeren. Logischerwijs bestaat er bij de gemeentes nogal wat scepsis over het pompen van geld in hun overkoepelende holding, met als doel het redden van een bank. Veel gemeentes vinden het niet hun taak om aandeelhouder te zijn van een bank, laat staan er extra kapitaal in te investeren. Daarom zag de Holding zich genoodzaakt met wel heel verleidelijke voorstellen op de proppen te komen.

Gemeentes die intekenen op de kapitaalsverhoging, kunnen rekenen op een A-divident van maar liefst 13%. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar evenzeer lijkt het te mooi om er aan te weerstaan. Bovendien betekent dit superdivident dat de pot voor de gewone aandeelhouder, die niet intekent op de verhoging, leeg zal blijven. In een bijzonder optimistische raming van de Holding zelf, alvast voor drie jaar.

De gemeentes staan nu dus voor een verscheurende keuze: Ofwel tekenen zij in op iets wat ze helemaal niet willen, ofwel tekenen ze niet in en verliezen ze een pak opbrengsten.

Een Holding die zijn aandeelhouders aanzet tot iets te doen wat zij zelf eigenlijk niet willen, vindt Groen! een verderfelijke praktijk die grenst aan chantage. Wanneer door de operatie dan ook nog eens de gemeentes die niet meestappen in het verhaal, financieel gestraft worden, dan is het hek helemaal van de dam. Wij menen dat het allerminst de taak is van een lokale overheid om via de Gemeentelijke Holding aandeelhouder te zijn van een beursgenoteerd bedrijf. Door hun verankering worden zij hier echter toe gedwongen.

Nogal wat gemeentebesturen delen onze mening hierin, maar worden nu wel voor het blok gesteld. Wanneer zij consequent zijn, hypothekeren ze hun financiële huishouding. Vermits zij bovendien weten dat nogal wat grotere aandeelhouders van de Gemeentelijke Holding nauwe banden hebben met de Raad van Bestuur van Dexia, hopen zij er ook niet op dat er binnen de holding een meerderheid kan worden gevonden tegen de kapitaalsverhoging. Eieren voor hun geld kiezen, lijkt dan ook de enige mogelijkheid.

Groen! vindt deze ganse situatie ongehoord en zal de Vlaamse regering dan ook interpelleren over de kwestie. Tegelijkertijd roept Groen! al haar mandatarissen op om tegen de kapitaalverhoging van de Gemeentelijke Holding te stemmen.

Contact: Bart Caron -
Deel Deel
Bart Caron

Vlaams Volksvertegenwoordiger