Politie Haaglanden

Persberichten 23 september

Haaglanden, 23-09-2009

Slechte smoes
Den Haag Een 35-jarige automobilist uit Den Haag verzon een wel erg slechte smoes toen hij woensdag 23 september om 03.30 uur gecontroleerd werd op het Westeinde. Omdat de man behoorlijk onder invloed was, moest hij een blaastest afleggen. De Hagenaar verklaarde na de blaastest dat hij op weg was naar het ziekenhuis omdat het erg slecht zou gaan met zijn moeder. Navraag in het ziekenhuis leerde dat zijn moeder daar helemaal niet was opgenomen. Aan het bureau blies de man 565 ugl. Ook bleek de man te rijden terwijl zijn rijbewijs verlopen was. Met meerdere processen-verbaal op zak kon de man later naar huis.
De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Gek op fietsverlichting
Den Haag - Een beveiligingsmedewerker zag dinsdag 22 september om 20.20 uur twee jongens in de fietsenstalling aan de Rijstraat fietsverlichting van meerdere fietsen afhalen. Ook zag de medewerker dat de twee in fietstassen keken en fietsen naar achteren trokken om te kijken of de fietsen op slot stonden. Toen de jongeren (14) de fietsenstalling uitliepen, sprak de medewerker hen aan en vroeg of hij in hun fietstas mocht kijken. Daar trof hij meerdere fietsverlichtingen aan en een tasje met daarin een slot dat door een voorbijgangster werd herkend als haar eigen slot. De twee moesten mee naar het politiebureau en bekenden dat ze de verlichting en het slot gestolen hadden. Beiden konden met een Halt-verwijzing op zak weer naar huis.

Moeder laat zich niet bestelen
Den Haag Een vrouw die winkelde in een kledingzaak aan de Leyweg reageerde alert, toen een 35-jarige vrouw uit Den Haag de tas van haar kinderwagen trok en er mee wegliep. De dievegge boog zich dinsdag 22 september rond 14.00 uur over de kinderwagen, om de winkelende moeder een compliment te geven over haar kind. Daarbij nam ze gewiekst de tas weg. De moeder liet het er niet bij zitten en rende achter de vrouw aan tot in tram 9. Gewaarschuwde politieagenten wisten in de tram de tassendief aan te houden. De vrouw had de gestolen tas niet meer bij zich. Deze werd even later in de kledingzaak teruggevonden. Wel had de vrouw een andere tas bij zich die van diefstal afkomstig was. Eerder op de dag had andere vrouw aangifte gedaan van diefstal van haar tas uit een schoenenzaak, ook op de Leyweg. Aan de hand van de inhoud van de tas, bleek dat om deze tas te gaan. Tegen 35-jarige Haagse maakte de politie proces-verbaal op.

Grote mond pakt verkeerd uit
Den Haag Een man die een grote mond tegen de politie had, had dat beter niet kunnen doen. Rijdend op zijn mountainbike over de stoep van de Columbusstraat, riep hij naar agenten dat ze een goede vangst hadden gedaan, waarna hij er snel verder reed. Daarbij negeerde deze 43-jarige man uit Den Haag een rood verkeerslicht. Met deze goede vangst, doelde de man op een meisje, die net een bekeuring kreeg voor een verkeersovertreding. De agenten wisten te achterhalen en spraken hem aan over zijn verkeersgedrag en zijn verbale gedrag. De man bleek geen identiteitsbewijs bij zich te hebben en moest ook 500 euro aan openstaande boetes betalen. Hij zei schijt aan de politie te hebben en nooit boetes te betalen. De politie hield de man aan voor de openstaande boetes. Deze zal hij toch moeten betalen, als hij niet langer vast wil zitten.

Scooterrijdster lichtgewond door botsing
Den Haag Een scooterrijdster raakte dinsdag 22 september lichtgewond toen zij om 12.45 uur in botsing kwam met een personenauto. De 37-jarige vrouw uit Den Haag reed op het fietspad van de Rijswijkseweg, toen een rechtsafslaande automobilist haar geen voorrang verleende. De scooterrijdster kon een aanrijding niet voorkomen en botste tegen de auto. Zij hield een zwaar gekneusd onderbeen over aan het ongeluk.

Achterop gereden
Den Haag/Loosduinen Op de Oude Haagweg ontstond dinsdag 22 september een kleine kop-staartbotsing toen een 43-jarige Haagse automobiliste stopte voor een voetgangersoversteekplaats. De bestuurder van de auto achter haar, een 26-jarige man uit Amsterdam, kon niet op tijd tot stilstand komen en botste achterop de auto van de Haagse. Beide bestuurders kwamen met de schrik vrij, er was enkel wat materiële schade aan het voertuig van de Amsterdammer.

Eerst plukken, dan vluchten
Den Haag Een 23-jarige inwoner van Den Haag sloeg op de vlucht toen de politie hem dinsdag 22 september rond 19.15 uur een proces-verbaal wilde geven. De politie trof de man aan in een boom langs de Bleriotlaan, waar hij samen met drie anderen vruchten uit de bomen aan het plukken was. Toen een agent de man aansprak en vertelde dat hij een proces-verbaal zou krijgen, zei hij Dat dacht ik niet en rende hard weg. Na een achtervolging kon de man uiteindelijk op Warnaarslaan worden aangehouden. De politie nam de 23-jarige mee naar het bureau, dat hij even later weer kon verlaten met een proces-verbaal voor het toebrengen van schade aan beplantingen.

Gewond bij aanrijding
Leidschendam Een 68-jarige automobilist uit Kaag raakte dinsdag 22 september omstreeks 10.30 uur gewond bij een aanrijding. De man reed over de Noordelijke Randweg (N14) en botste op het kruispunt met het Hraniceplein tegen de auto van een 24-jarige Leidschendammer, die vanaf de Noordsingel het kruispunt opreed. Het vermoeden bestaat dat deze autobestuurder het rode verkeerslicht heeft genegeerd. De politie heeft de juiste toedracht van de aanrijding in onderzoek, ter plaatse een aantal getuigen gehoord en proces-verbaal opgemaakt. Het slachtoffer werd met gebroken ribben per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis.

Jongens aangehouden na vernielen ruit
Leidschendam De politie hield dinsdag 22 september omstreeks 15.00 uur op de Graaf Willem de Rijkelaan vier jongens aangehouden voor openlijke geweldpleging/vernieling. De jongens (14-15 jaar) gooiden met stenen afkomstig tussen de tramrails, naar een flatgebouw aan de Prins Johan Willem Frisolaan. Volgens de jongens was de ruit voor hun komst al kapot, waarna zij nog enkele stenen naar die ruit hadden gegooid. De Leidschendammers werden later die middag aan de zorg van hun ouders overgedragen. De politie doet navraag of de ruit inderdaad al stuk was aan de hand waarvan bekeken wordt of proces-verbaal tegen de jongens wordt opgemaakt.

Nekletsel bij ongeval
Rijwijk Een 27-jarige automobiliste uit Delft raakte dinsdag 22 september om 19.20 uur gewond bij een ongeval op de kruising Prinses Beatrixlaan met het Haantje. De vrouw werd aangereden door een 24-jarige automobilist uit Den Haag die volgens getuigen het rode licht negeerde. De GGD vervoerde het slachtoffer met nekklachten naar het ziekenhuis.

Dronken bestuurder rijdt zonder licht
Westland/Naaldwijk Politieagenten zagen woensdagochtend 23 september om 03.00 uur een automobilist over de Middel Broekweg rijden. De man reed zonder verlichting en de agenten besloten hem daarover aan te spreken. Al snel bleek dat de man teveel gedronken had. Hij blies op het politiebureau 520 ugl en kreeg een proces-verbaal. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Meisje gewond bij ongeval
Westland/Honselersdijk Een 16-jarige Poeldijkse verleende dinsdag 22 september om 15.40 uur met haar scooter op de kruising van de Bospolder en de Berkcenrode geen voorrang aan een van rechts komende automobilist uit Hoek van Holland (35). Zij botste vervolgens tegen de auto op. Het meisje raakte daarbij niet gewond. Haar duopassagier (16) raakte gewond aan haar enkel. De GGD vervoerde haar ter controle naar het ziekenhuis.

Bromfietscontrole in Delft
Delft De politie controleerde dinsdagavond 22 september om 17.30 uur het bromfietsverkeer op en nabij het Bolwerk. Acht bestuurders kregen een proces-verbaal voor onder andere het rijden zonder helm, opgevoerde bromfiets, verlichtingseisen en rijden zonder verzekering. Twee bestuurders bleken geen bromfietsrijbewijs te hebben.

Delftse veelpleger aangehouden
Delft De politie hield woensdagochtend 23 september kort na middernacht een 25-jarige veelpleger uit Delft aan. Politiebikers zagen de man lopen over de Mandelastraat en zagen dat hij met een zaklampje in autos scheen. De man maakte zich in het verleden meerdere malen schuldig aan auto-inbraken. De bikers besloten hem een staartje te geven maar verloren hem daarbij korte tijd uit het oog. Zij zagen de man korte tijd later weer lopen en zagen dat de man ter hoogte van de Derde Werelddreef in lijn 1 stapte. Toen de man op de Martinus Nijhoflaan uitstapte, besloten de agenten hem te controleren. Hij had slechts een flesje parfum bij zich. Terwijl één politiebiker met de man een gesprekje voerde reed de ander biker de tram achterna. In de tram vond hij een autoradio. Uit onderzoek bleek dat deze radio korte tijd eerder was weggenomen uit een auto die geparkeerd stond op de Martinus Nijhoflaan. Het flesje parfum bleek uit dezelfde auto te zijn weggenomen. De agenten hielden daarop de 25-jarige man aan. De nacht ervoor was de man ook al aangehouden. Toen liep hij over de Bantulaan met een schroevendraaier in zijn zak en zat hij tussen enkele geparkeerde personenautos.

Politie Haaglanden heeft de aanpak van veelplegers tot korpsprioriteit verheven en investeert veel in het oplossen van misdrijven die een enorme impact hebben op het veiligheidsgevoel van bewoners. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten. Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid.

Redder in nood
Delft Een 51-jarige inwoonster uit Delft zag dinsdag 22 september om 15.45 uur een invalide man (68) met zijn karretje op de Kerkpolderweg in een greppel rijden. De man viel voorover in de greppel. De vrouw reageerde zeer alert en belde direct de hulpdiensten. Dat bleek niet voor niets. De man bleek alleen met zijn kin het wagentje te kunnen besturen en kon zich dan ook niet op eigen kracht uit zijn benaderde positie bevrijden. De GGD vervoerde de man naar het ziekenhuis.

Dief vergeet tas
Zoetermeer Een beveiligingsmedewerker betrapte dinsdag 22 september om 15.30 uur in een winkel aan de Westwaarts een winkeldievegge. De vrouw rende, nadat zij was betrapt, hard weg. De man achtervolgde de vrouw en wist haar tas beet te pakken. Toen zij die losliet, nam hij de tas mee naar het bureau. In de tas zaten enkele weggenomen artikelen. De agenten vonden ook een identiteitsbewijs en andere persoonlijke bescheiden van de dievegge. Zij kan binnenkort de politie op de stoep verwachten.

Fiets van brug gegooid, man gewond
Zoetermeer - Een 15-jarige jongen uit Zoetermeer was zo boos dat hij dinsdag 22 september omstreeks 15.30 uur op de fietsbrug bij de Overwest de fiets van zijn ex-vriendin naar beneden gooide. De emoties liepen nogal op omdat de verkering van de twee die dag uitging. Er ontstond een worsteling waarbij nog geprobeerd werd door de moeder van de jongen nog probeerde één en ander te sussen. De fiets belandde echter op de schouder van een tot nu toe onbekend gebleven voorbijganger. Het slachtoffer werd ter plaatse door de ambulancemedewerkers behandeld. De politie stelt een onderzoek in.