Gemeente Aalten



+ Wonen

Het hart van de kern Aalten moet leven in het centrum

Centrumplan Aalten krijgt steeds meer vorm

Het projectteam stelt op basis van alle input die zij heeft gekregen het Centrumplan Aalten op. De visie en het uitvoeringsplan zijn begin oktober 2009 gereed. Hierin zijn de vier thema's van Centrumplan `bereikbaarheid en parkeren', `wonen, werken en winkelen', `beeldkwaliteit' en `krachtig smoelwerk' opgenomen. Doel van het plan is een aansprekend en actief centrum in de kern Aalten neer te zetten. Het plan wordt vervolgens ter besluitvorming voorgelegd aan het college en de raad.

Afgelopen maanden is er interactief aan de plannen gewerkt. "Er wordt een plan opgesteld bestaande uit een geactualiseerde visie op het centrum en een uitvoeringsplan voor de korte en langere termijn. Bestaand materiaal en onderzoeksresulaten zijn hiervoor zoveel mogelijk gebruikt en de input die wij afgelopen periode hebben ontvangen van geïnteresseerden en betrokkenen bij het centrum.", aldus projectleider Bernd Jan Klein Entink. In het plan wordt per thema de visie, de maatregelen en de aanbevelingen uitgewerkt. De nadruk ligt op doorontwikkeling van de sterke kanten en duidelijke keuzes maken. "Als wordt ingestemd met het plan kan dit gefaseerd worden uitgevoerd, waarbij op detailniveau alles vervolgens verder wordt uitgewerkt.", aldus Klein Entink.

Levendig centrum

In het plan staan diverse onderwerpen centraal die ervoor moeten zorgen dat het centrum en de voorzieningen gereed worden gemaakt voor de toekomst. Bijvoorbeeld dat de parkeerterreinen geoptimaliseerd moeten worden en er een duidelijke verwijzing moet komen naar en tussen de parkeerterreinen. De centrumring moet zorgen voor een goede en veilige doorstroming. Er moet een compact kernwinkelgebied neergezet worden dat herkenbaar is voor de consument. De openbare ruimte moet opgeknapt worden, waarbij een keuze moet worden gemaakt in kleurstelling, materialen en kwaliteit van het straatmeubilair, zodat het historische karakter van het dorp wordt versterkt. Binnenkort wordt door de gemeente Aalten als tijdelijke maatregel een start gemaakt door alle straatlantaarns in het centrum donker groen over te spuiten. Ook wordt gekeken hoe diverse obstakels in het centrum, zoals paaltjes en uitstallingen, kunnen worden teruggedrongen. En wat wel en wat niet wenselijk is voor wat betreft gevelreclame. Hiervoor moeten goede regels worden opgesteld, waar vervolgens ook op gehandhaafd wordt.

Ook biedt het plan de kans om een stuk historie terug te halen in het centrum. Er zijn veel bijzondere plekjes in Aalten zoals het Museumhof, de Oosterkerk en de Helanakerk die zijn verbonden door de karakteristieke Aaltense gängeskes. De gängeskes moeten meer zichtbaar en toegankelijk worden gemaakt om de mooie plekken als een parelsnoer met elkaar te verbinden. Daarnaast wordt in nauwe samenwerking met de Weekmarkt commissie onderzocht of de weekmarkt verplaatst kan worden naar de Markt.

Interactief proces

Het Centrumplan wordt interactief opgesteld. Hiervoor zijn de afgelopen periode diverse informatiebijeenkomsten georganiseerd. Daarnaast zijn er twee ateliermiddagen georganiseerd, waarin met een grote groep deelnemers aan het werk is gegaan met de thema's van het Centrumplan. Er hebben diverse gesprekken plaatsgehad met raadsleden, medewerkers van de gemeente, de werkgroep gemeentelijke huisvesting, Hoofd Bedrijfschap Detailhandel (HBD) inzake keurmerk veilig ondernemen, Stichting Natuur en Milieu Aalten, de Weekmarkt commissie en diverse particulieren en ondernemers. Er zijn tot en met augustus circa 120 bezoekers in de Broedplaats geweest. De website www.centrumplanaalten.nl is veelvuldig bezocht en er zijn veel reacties ontvangen op de diverse polls die op de website zijn geplaatst. Onderwerpen waren bijvoorbeeld `Moet Aalten een centrum hebben om boodschappen te doen of om gezellig te winkelen?', `Is de weekmarkt veel aantrekkelijker op de Markt?' en `Moet het centrum volledige autovrij worden?'. Er is elke twee weken een nieuwsbrief verspreid. En wethouder Teeuwsen heeft tweewekelijks mensen gesproken via de broedmobiel, de mobiele telefoon die rouleert in het centrum van Aalten.

Op initiatief van de gemeente Aalten is een proces in gang gezet om door een tijdelijke Publiek-Private-Samenwerking (PPS) een Centrumplan voor de kern Aalten op te stellen. Deelnemers aan het Centrumplan zijn Woningcorporatie De Woonplaats, Woonstichting Dinxperlo (WSD), Federatie Aaltense Middenstand (FAM), Gezamenlijke bouwbedrijven vertegenwoordigd door Rots Bouw, Rabobank Achterhoek-Oost en de gemeente Aalten.