Opbrengst oliewinning kan omhoog met innovatieve technologie

23/09/2009 11:07

Universiteit Twente

EMBARGO tot 23 september 2009, 14.30 uur

Researchcontract Universiteit Twente en BP

De Universiteit Twente (UT) neemt per 23 september 2009 deel aan het Enhanced Oil Recovery (EOR) Exploratory Research Programme (ExploRe) van de oliemaatschappij BP. Binnen dit programma wordt onderzoek gedaan naar methoden om de opbrengst uit olievelden met zo'n tien procent te verhogen. De vakgroep Physics of Complex Fluids (PCF) van prof. dr. Frieder Mugele is geselecteerd uit een groot aantal onderzoeksgroepen wereldwijd. Voor het contractonderzoek gedurende vijf jaar ontvangt de vakgroep ruim vier miljoen euro van BP.

"Efficiënt olie uit de grond halen betekent olie met behulp van water doeltreffend uit microscopische rotsporien persen. Dit is micro- en nanofluidics - de kernactiviteit van mijn onderzoeksgroep - maar dan toegepast op heel grote schaal. Onze expertise op deze gebieden, gesteund door twee onderzoeksinstituten, MESA+ en IMPACT met uitstekende faciliteiten, heeft ervoor gezorgd dat BP voor de UT heeft gekozen", aldus onderzoeksleider Mugele.

ExploRe

Met de huidige technieken voor oliewinning blijft ongeveer tweederde van de olie in de grond achter. Doelstelling van ExploRe is om de efficiëntie van oliewinning met minimaal 10% te verhogen. Dit betekent dat de wereld bij gelijkblijvende consumptie tien jaar langer gebruik kan maken van de bekende olievelden. BP zoekt daarom naar innovatieve technieken door intensief samen te werken met drie onderzoeksgroepen van wereldklasse. Deze zijn bewust buiten de gebruikelijke olie-industrie gezocht om innovatie te kunnen faciliteren. Naast de UT nemen ook het Max-Planck Institute for Dynamics and Self Organization in Göttingen (Duitsland) en de Universiteit van Kopenhagen (Denemarken) deel.

Het onderzoek van de vakgroep van prof. Mugele zal zich richten op de interactie tussen olie, water en gesteente op micro- en nanoschaal. Het wordt de komende jaren uitgevoerd binnen het MESA+ Instituut voor nanotechnologie en het Instituut voor Mechanics, Process, and Control Twente (IMPACT).

Universiteit Twente

De Universiteit Twente streeft ernaar technologisch onderzoek in te zetten voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en daarbij verbinding met overheid en bedrijven aan te gaan . Het contract met BP is daar een uitstekend voorbeeld van. 'Het is een bekroning van ons streven naar excellentie in combinatie met relevantie voor de samenleving dat een internationale partij als BP kiest voor onze universiteit,' aldus Anne Flierman, voorzitter van het College van Bestuur van de UT."

De College-voorzitter wijst in dit verband ook op het Kennispark Twente, de valorisatietak van de UT, die innovatief ondernemerschap, zowel starters als doorgroeiers, ondersteunt en daarmee ook de ontwikkeling van de regio.





http://www.utwente.nl