Gemeente Almelo

Particuliere stichting blijft gemeentelijk Beeklustpark onderhouden

23 september 2009 - Het college van b en w stelt voor dat de Stichting Restauratie Beeklustpark ook de komende jaren het gemeentelijke Beeklustpark blijft onderhouden. Die stichting doet dat al sinds 2002 toen een overeenkomst werd gesloten tot 2009. Omdat de stichting het Beeklustpark heeft gerestaureerd en onderhouden zoals afgesproken, wil het college de overeenkomst nu verlengen tot 2014.

Beide partijen spreken wel af dat de Gemeente zorgt voor een monumentale status van het park en de nabijgelegen stadsboerderij en een theehuis. De Stichting Restauratie Beeklustpark betrekt belanghebbenden beter bij haar activiteiten. Het college van b en w vraagt de gemeenteraad om advies voordat de overeenkomst definitief wordt verlengd.

Zichtlijnen hersteld

Uit een evaluatie blijkt dat de restauratie is uitgevoerd zoals dat de beide partijen voor ogen stond. Zo zijn de moeraszones veranderd in grasland, zijn de zichtlijnen hersteld en is de vijver uitgegraven. Verder zijn paden opgeknapt en zijn heesters aangeplant. Spontaan gegroeide jonge bomen op de centrale weide zijn teruggebracht tot een enkele alleenstaande boom. Hiermee is het beoogde resultaat van de restauratie gerealiseerd.

Structureel overleg en monumentale status

Twee onderdelen van de overeenkomst zijn echter niet volledig nageleefd. Er is geen structureel overleg geweest met alle betrokkenen en het park, de boerderij en het theehuis hebben geen monumentale status gekregen. Afgesproken is dat de Stichting Restauratie Beeklustpark sterker gaat inzetten op de betrokkenheid van belanghebbenden, met name de Stichting Activiteiten Beeklustpark die concerten organiseert in de muziekkoepel. En de Gemeente Almelo zal bij de eerstvolgende wijziging van de gemeentelijke monumentenlijst het park, het theehuis en de boerderij daarin opnemen. Eind 2010 wordt bezien of in op deze punten vooruitgang wordt geboekt. Zo niet, dan wordt de overeenkomst tussentijds opgezegd.

Gemengde landschapsstijl

Het Beeklustpark, oorspronkelijk een kleine buitenplaats uit de achttiende eeuw, is in 1904 door tuinarchitect Hugo Poortman veranderd in de toen gangbare gemengde landschapsstijl. In de loop der jaren is van diens ontwerp steeds meer verloren gegaan. In 2002 zijn de Gemeente Almelo en de Stichting Restauratie Beeklustpark overeengekomen dat ze samen het park zouden terugbrengen in de originele staat. Dat gebeurde op basis van een restauratierapport van het bureau SB4. Eén van de initiatiefnemers is de Almelose landgoedeigenaar Egbert ten Cate.