Gemeente Almelo

Almeloër voelt zich veilig in eigen stad

23 september 2009 - Almelo wordt in de ogen van de eigen inwoners steeds veiliger. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek Leefbaarheid en Veiligheid onder inwoners van 18 jaar en ouder zoals dat in grotere steden in Nederland wordt uitgevoerd. Bij het eerste onderzoek in 1997 voelde 19,3 procent van de Almeloërs zich wel eens onveilig. Dat is gedaald naar 8,8 procent in 2009.

In vergelijking met de meeste andere steden voelen Almeloërs zich opvallend veiliger. Dat is al een aantal jaren de situatie. Ook steden zoals Deventer, Emmen en Leiden scoren gunstig. Ter vergelijking, in andere steden zoals Zwolle, Maastricht, Amsterdam, Utrecht en Arnhem voelt ruim een kwart tot een derde van de inwoners zich weleens onveilig (vergelijking 2006).

Almeloërs geven de veiligheid in hun buurt een gemiddeld rapportcijfer van 7,2. Vergeleken met eerdere onderzoeken zijn er minder mensen die aangeven slachtoffer te zijn geweest van autodelicten, fietsendiefstal of geweldsdelicten. De sterkste daling is waarneembaar bij het aantal mensen dat aangeeft slachtoffer te zijn geweest van vernielingen.

Het aantal personen dat slachtoffer van inbraak zegt te zijn geweest is ten opzichte van de eerste meting in1997 weliswaar flink gedaald, maar steeg dit jaar toch weer licht. Het is één van de punten die aandacht van Gemeente, politie en justitie verdienen in samenwerking met de inwoners en maatschappelijke organisaties.

Leefomgeving krijgt rapportcijfer 7,5

Behalve dat Almeloërs zich relatief veilig voelen, is er gemiddeld een goede waardering voor de leefomgeving met een 7,5 als rapportcijfer. Gemeten over de afgelopen twaalf jaar valt daarbij een aantal zaken op. De tevredenheid voor de groenvoorziening in de stad is gestegen van 58 procent in 1997 naar nu 81,5 procent. Ook is er veel meer tevredenheid over speelvoorzieningen voor kinderen. Die steeg van 34,6 procent naar 62,2 procent dit jaar.

Woonomgeving en openbaar vervoer scoren goed

De laatste jaren is er een stabiele en hoge waardering voor Almelo als woonstad. De woonomgeving krijgt als rapportcijfer een 7,8. De woning zelf wordt gewaardeerd met een 8. Een groeiende waardering is er ook voor het openbaar vervoer. De tevredenheid steeg van 73,1% in 1997 naar 86,6% in 2009. De sociale cohesie in Almelo laat in de loop van de jaren een hele lichte groei zien van een 6,4 naar 6,6.

Verbeterpunten

Hoewel Almelo gemiddeld en ook landelijk gezien als een aangename en veilige woon- en leefstad uit de bus komt, laat het onderzoek ook verbeterpunten zien. Zo is de tevredenheidscore van 36,7% op voorzieningen voor jongeren weliswaar niet sterk afwijkend van andere steden, maar is deze score wel voor verbetering vatbaar. Ook laten de uitkomsten zien dat Almeloërs zich zeer sterk betrokken voelen bij de eigen buurt (90%) en daar behoorlijk aan gehecht zijn (75%). De binding met de eigen stad daarentegen zou nog kunnen worden vergroot (65%). Het Binnenstadsplan, versterking van de stadscultuur, de ontwikkeling van aantrekkelijke voorzieningen zoals de IISPA, maar ook groeiende kwaliteit van evenementen zullen de binding met en de trots op de stad in de toekomst verder vergroten, zo verwacht het college van b en w.

Het onderzoek naar Leefbaarheid en Veiligheid is dit jaar voor de zevende keer gehouden in het kader van het Grote Steden Beleid.