Ingezonden persbericht


Land- en Tuinbouw Organisatie Noord

----------

Persbericht

23 september 2009

JH.2009.0193

Grote onvrede over forse maatregelen Natura 2000

LTO Noord Overijssel stapt uit overleg Natura 2000

LTO Noord Overijssel staakt het overleg met de provincie Overijssel over het stikstofkader en de beheerplannen voor Natura 2000. LTO Noord is geruime tijd in overleg geweest met de provincie Overijssel over de beheerplannen voor de Natura 2000-gebieden in Overijssel. Volgens LTO Noord is er geen overeenstemming over gestelde doelen en de te nemen maatregelen die de provincie nu in concept-beheerplannen heeft opgeschreven. Door uit het overleg te stappen, wil LTO Noord Overijssel voorkomen dat de betrokken boeren in de toekomst vastzitten aan maatregelen die niet 'haalbaar en betaalbaar' zijn, en die niet juridisch houdbaar zijn.

Volgens voorzitter Roelof Steenbeek van LTO Noord Overijssel is de maat vol en trekt de organisatie een streep. "Op alle fronten hebben we ons afgelopen maanden ingezet om weer ontwikkelingsruimte voor de landbouw te krijgen. Het stikstofkader en de beheerplannen zoals die momenteel voorliggen, hebben grote gevolgen voor onze achterban. Dit, terwijl een aantal essentiële punten nog steeds niet duidelijk zijn. Zo moet volgens ons een groot deel van de stikstofproblematiek landelijk opgelost worden. Wij zouden er mee in kunnen stemmen als Overijssel, vooruitlopend op landelijke regelgeving, eisen stelt. Er is echter nog geen zicht op veranderende landelijke regelgeving. En in het Overijsselse stikstofkader worden wel forse eisen aan agrariërs gesteld. Zo moeten bijvoorbeeld melkveehouders technieken gaan toepassen die nog niet eens praktijkrijp zijn. En terwijl het landelijk beleid voor intensieve veehouders net is aangescherpt, moeten intensieve veehouders rond Natura 2000-gebieden in Overijssel weer extra investeren in techniek. "

Hiernaast heeft Steenbeek moeite met een aantal andere maatregelen voor het halen van de instandhoudingsdoelstellingen van de Natura 2000-gebieden. Ook blijven de sociaal-economische gevolgen van de beheerplannen sterk onderbelicht. Verder is er nog steeds geen duidelijkheid over de juridische houdbaarheid van de beheerplannen. Steenbeek: "De ecologische noodzaak van een aantal doelen ontbreekt. Er is geen zicht op financiering van de plannen zoals de provincie die nu heeft opgeschreven. Exclusief de stikstofparagraaf is een bedrag van 270 miljoen euro ongedekt. Wij vinden dat er geen plannen gemaakt kunnen worden zonder dat er enig zicht is of ze ook te financieren zijn. Daarnaast worden gebiedsafspraken in diverse gebieden niet gerespecteerd. Er liggen plannen om gebieden waar net een landinrichting is afgerond weer op de schop te nemen."

Bestuurders van LTO Noord Overijssel hebben zich de afgelopen maanden er voor ingezet om goede beheerplannen op te stellen. Meerdere keren kwam de vraag terug of de inbreng van de landbouw wel serieus genomen wordt. "We hebben de provincie daar meerdere malen op gewezen. We willen nog steeds dat er een oplossing komt voor deze problematiek, maar de balans tussen natuur en landbouw is ernstig doorgeslagen in de richting van de natuur. Tot nader inzien schorten wij onze medewerking aan het stikstofkader en de beheerplannen dan ook op."

----------
LTO Noord is de organisatie van en voor agrarische ondernemers die zowel voedsel en sierteeltproducten als andere producten en diensten leveren, zoals agrarisch natuurbeheer, waterbeheer, recreatie, energie en zorg. LTO Noord zet zich in voor een sterke economische en maatschappelijke positie van haar ruim 36.000 leden en doet dit door het bevorderen van passende randvoorwaarden voor het agrarisch ondernemerschap.

----------


Noot voor redacties