Elektr(on)ische apparaten bevatten te veel lood

Elektrische en elektronische apparaten bevatten regelmatig te veel lood. Dat blijkt uit een onderzoek van de VROM-Inspectie naar de aanwezigheid van zware metalen in deze apparaten. Tien procent van de nieuwe apparaten die de Inspectie bij distributiecentra onderzocht, bevatte meer lood dan toegestaan. De apparaten zijn van de markt gehaald en de distibutiecentra kregen een proces-verbaal.

Elektrische en elektronische apparaten mogen geen gevaarlijke stoffen zoals lood, kwik, cadmium, chroom en enkele brandvertragers boven een bepaalde concentratie bevatten. Die maxima zijn vastgelegd in Europese regels met het oog op bescherming van de gezondheid en om afgedankte oude apparatuur verantwoord te kunnen verwerken. Het verbod is in Nederland opgenomen in het Besluit beheer Elektrische en Elektronische Apparatuur (BEEA).

De VROM-Inspectie houdt toezicht op de naleving van dit besluit.

De VROM-Inspectie deed onderzoek bij 24 distributiecentra. Ruim een derde van de distributiecentra bleek in overtreding te zijn doordat zij apparaten op de markt brachten met teveel gevaarlijke stoffen. Uit de analyse van ruim 150 apparaten bleek dat circa 10% van de apparaten een te hoge concentratie aan lood bevatten. Dit lood zat in bijna alle gevallen in soldeerverbindingen en dus in het binnenwerk van het apparaat. De stoffen kunnen vrijkomen zodra de apparaten aan het eind van levensduur zijn en in het afvalcircuit terecht komen.

De VROM-Inspectie zal de komende tijd blijven toezien op de aanwezigheid van verboden stoffen in elektrische en elektronische apparaten.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed